Concediu maternitate 2017. Cum îl obţin viitoarele mame în acest an

Ultima actualizare:

    Concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie
Concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie

Eşti salariată şi viitoare mămică? Atunci poţi intra, conform legii, în concediul de maternitate și poţi primi o indemnizaţie lunară suportată din bugetul de stat. Concediul are o perioadă fixă și se împarte în concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie. Uite tot ce trebuie să ştii despre concediul de maternitate.

Principalele condiții impuse de actul normativ, pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate, sunt următoarele:

*să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;*să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);*să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.

Chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mama trebuie să dovedească prin acte oficiale eliberate de angajatori că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei, scrie avocatnet.ro.

Durata concediului de maternitate: 126 zile calendaristice

Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele e de 126 de zile calendaristice. Aceasta este și perioada în care primesc indemnizația de maternitate. Cele 126 de zile de concediu de maternitate se împart în mod egal: 63 pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 pentru lăuzie, acordate după naștere.

Totuși, există posibilitatea compensării între ele, dacă mama își dorește acest lucru, iar medicul îi permite. Împărțirea zilelor de concediu înainte și după naștere trebuie să se facă în așa fel încât durata minimă a concediului de lăuzie să fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.

Indemnizația depinde de stagiul de cotizare

Așa cum am spus mai sus, pe toată perioada concediului de maternitate, mamele au dreptul la o indemnizație din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Valoarea brută a indemnizației reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni, potrivit sursei citate mai sus.

În acest sens, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizaţiilor (...) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”.

Mai multe detalii despre concediul de maternitate şi indemnizaţie citiţi aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net