Cinematografele pe vremea pandemiei: «Am avut şi filme cu doi-trei oameni»

Ultima actualizare:

    În întreaga lume instituţiile  de cultură au reguli stricte  pentru spectatori foto: GettyImages
În întreaga lume instituţiile de cultură au reguli stricte pentru spectatori foto: GettyImages

Uşor-uşor, viaţa culturală începe să-şi reia cursul în toate instituţiile, spre marea bucurie a spectatorilor, dar şi a tuturor celor implicaţi în această industrie. La un an de la izbucnirea pandemiei, Andrei Giurgia, coordonatorul Cinema Ateneu din Iaşi, a făcut pentru ”Adevărul” o trecere în revistă a lunilor de moarte clinică, dar şi a celor de revenire la viaţă a artei cinematografice şi a reîntâlnirii cu spectatorii. O analiză valabilă în cazurile tuturor instituţiilor de cultură din ţară.

Cinematografele le-au arătat mereu cinefililor „calea” spre cele mai bune filme. Însă, în perioadă de pandemie, nici aceste instituţii nu au ştiut pe ce cale s-o apuce. La Iaşi, de exemplu, în 2020, întreaga activitate a Cinema Ateneu s-a clătinat: filme mai puţine, invitaţi mai puţini, spectatori mai puţini, deci încasări mai puţine.

Pandemia de coronavirus a zguduit numeroase sectoare economice, dar sectorul cultural se numără printre cele mai grav afectate. Spectacolele au fost anulate, festivalurile, conferinţele şi expoziţiile au fost amânate, cinematografele, teatrele şi muzeele au fost închise, iar producţiile de film au fost întrerupte. Drept urmare, pierderile înregistrate sunt considerabile. Nimeni nu se aştepta la o astfel de criză, iar conducerile cinematografelor aveau planuri mari pentru anul 2020. 

„La final de 2019, văzând că lucrurile au stat bine, aveam foarte multe planuri şi idei pentru 2020. Începeam în forţă, cu vreo două-trei festivaluri, deja un festival era pus în program şi anunţat”, recunoaşte Andrei Giurgia, coordonatorul Cinema Ateneu. El adaugă: „A venit pandemia şi ne-a dat planurile peste cap. Uşor-uşor unii au preferat să difuzeze filme în regim online, pe diferite reţele de stream de genul ăsta. Prima încercare pe care noi am făcut-o a fost pe la mijlocul pandemiei, când împreună cu Europa Cinemas am făcut un eveniment online – Noaptea Filmului European. Practic, în acelaşi timp, la aceeaşi oră, se dădea un film european, cu public, cu invitaţi. Nu am renunţat la idee şi am optat să îl dăm online. Însă ne-am dat seama că nu ăsta este viitorul. Nu se compară cu atmosfera din sala de cinema”, a mai spus Andrei Giurgia pentru Adevărul.


    Cinefilii au revenit  în sală la Cinema Ateneu
Cinefilii au revenit în sală la Cinema Ateneu

«În sala de cinema uităm că avem masca pe faţă»

După o perioadă fără activitate în cinematografe, lucrurile s-au mai îndreptat puţin. Cinefilii s-au putut bucura de câteva evenimente organizate de Cinema Ateneu, fie în cadrul instituţiei, fie în aer liber. „Lucrurile s-au mai îndreptat, a venit vara şi am putut face evenimente în aer liber. Am reamenajat terasa de pe Ateneu, am transformat-o în cinema în aer liber. Încăpeau 50 de persoane. Apoi, am identificat câteva zone istorice pe care le-am pus în valoare. Aşa am mai putut mişca, dar şi atunci lumea era reticentă”, a completat coordonatorul Cinema Ateneu.

El şi-a amintit că au existat proiecţii în aer liber cu 2-3 spectatori: „Când am început cu proiecţiile în aer liber, oamenilor le era frică să vină, le era teamă. Cu toate că noi eram echipaţi cu tot ce trebuie. Respectam regulile. Apoi au început să vină uşor-uşor la cinema. Chiar şi aşa, numărul de spectatori a fost mic faţă de anii trecuţi. Pot spune că a scăzut cam cu 70% numărul persoanelor care veneau la film. Am avut filme şi cu doi-trei oameni în aer liber”, a mai spus Andrei Giurgia. Acum, chiar dacă în număr redus, cinefilii pot intra din nou în sălile de cinema, iar aceştia apreciază la maximum această oportunitate. Alina a sărbătorit Dragobetele la Cinema Ateneu împreună cu iubitul şi a avut parte de o seară de neuitat: „Mi s-a părut foarte potrivit filmul «La belle epoque» pentru seara aceasta. Mă bucur că am fost aici. De câteva zile aşteptam. Am ales în loc de cină sau de orice altceva să vin la film. Îmi plac filmele. Nu se compară cu platformele online. Aici, în sala de cinema, trăim momentul. Uităm că avem masca pe faţă. Uităm de pandemie”, a declarat ea pentru sursa citată.

Andrei Giurgia: «Vrem să reluăm evenimentele anulate anul trecut»

Chiar dacă nu ştie exact ce ne rezervă viitorul, Andrei Giurgia e decis să câştige lupta cu pandemia. De aceea, şi-a făcut numeroase planuri pentru 2021: „Planuri avem. Am început să aducem filme în premieră acum. Ne gândim să reluăm anumite evenimente pe care nu am reuşit să le facem în 2020: festivaluri sau întâlniri cinematografice. Şi un proiect pe care ne doream să-l demarăm la început de an, dar a venit pandemia, va fi anul acesta, de la mijlocul lunii martie. O să readucem filmele de artă la cinema, în fiecare săptămână, probabil lunea, o să difuzăm o capodoperă cinematografică”, a conchis Andrei Giurgia, coordonatorul Cinema Ateneu Iaşi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net