Cel mai mare clopot din Europa a ajuns la Bucureşti

Ultima actualizare:

    Clopotele sunt aşezate, deocamdată, pe un planşeu din apropierea şantieruluiFotografii: basilica.ro / grassmayr.at
Clopotele sunt aşezate, deocamdată, pe un planşeu din apropierea şantieruluiFotografii: basilica.ro / grassmayr.at

Gata, au sosit cele şase clopote care vor fi amplasate în turlele Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, aflată în şantier. Ele au fost realizate de fabrica Grassmayr din Innsbruck (Austria) şi sunt inscripţionate cu efigia Patriarhului Daniel şi cu stema Patriarhiei Române.

Fabricate la o turnătorie din Austria, clopotele destinate Catedralei Mântuirii Neamului stau sub semnul zilei de vineri: au fost realizate într-o zi de vineri, au fost terminate într-o zi de vineri şi au sosit vineri în România. Cele şase clopote au fost realizate de fabrica Grassmayr din Innsbruck, la comanda specială a Bisericii Ortodoxe Române, scrie adevarul.ro. Acestea au fost aduse în România din Austria vineri, 19 mai, după o călătorie începută marţi, 16 mai, şi au fost plătite exclusiv din  fondurile Patriarhiei.Clopotele au fost turnate tot în zi de vineri: cel mai mare clopot - pe 11 noiembrie 2016, iar celelalte cinci clopote, de dimensiuni mai mici - pe 21 aprilie 2017. Şi tot într-o vineri, pe 12 mai, s-a încheiat fabricarea clopotelor a căror greutate totală e de 32,243 tone.„Fabrica Grassmayr toarnă doar vinerea clopotele, pentru a da răgaz să se răcească peste weekend“, explică inginerul Vasile Crăcăoanu, directorul de şantier al Catedralei.

Toate cele şase clopote poartă simboluri ale BOR: stema Patriarhiei Române, chipul Patriarhului României şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională - Centenar 1918-2018“. De altfel, când va trece la cele veşnice, Preafericitul Daniel, ctitorul lăcaşului de cult, va fi înmormântat în această catedrală. Transportul clopotelor, efectuat cu un trailer, a fost oferit de o firmă din România.


    Lucrătorii austrieci, alături de clopotul uriaș
Lucrătorii austrieci, alături de clopotul uriaș

Clopotul de 25 de tone e cel mai mare funcţional din Europa. Preţul ansamblului de clopote este de 550.000 euro, dintre care numai clopotul-gigant a costat 425.000 euro. Catedrala, un proiect de 80 de milioane de euro, va fi sfinţită la 30 noiembrie 2018, în ajunul Zilei Naţionale a României, la 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net