Carburanţii scad sub 5 lei pe litru

Ultima actualizare:

    Deja preţul motorinei a scăzut în mai multe judeţe. De exemplu, o benzinărie Petrom din Târgu Secuiesc vindea ieri motorina la preţul de 4,92 de lei pe litru
Deja preţul motorinei a scăzut în mai multe judeţe. De exemplu, o benzinărie Petrom din Târgu Secuiesc vindea ieri motorina la preţul de 4,92 de lei pe litru

Tsunamiul financiar care a lovit de câteva zile China ar putea avea şi un efect pozitiv: ieftinirea carburanţilor. Barilul de petrol a scăzut la minimul ultimilor 16 ani, ajungând sub 40 de dolari.

Ne-am uitat îngroziţi cum preţul benzinei se apropia cu paşi repezi de 6 lei pe litru, în luna mai 2015. Apoi, a început să scadă încet-încet, ajungând acum la 5,30-5,50 lei pe litru. Tendinţa s-ar putea menţine şi am putea vedea un preţ sub cinci lei la pompă, pentru litrul de combustibil, aduc vestea cea bună petroliştii. Evoluţiile din ultimele zile, generate de criza din China, ne-ar putea permite să vedem litrul de combustibil ieftinindu-se la cel mai mic nivel din ultimii ani, în ciuda reticenţei benzinarilor de a scădea tarifele.

Litrul de motorină, cel mai scump din zonă

„Cred că am putea vedea un litru cotat sub cinci lei, în perioada următoare, ca efect al scăderii barilului de petrol şi al deprecierii dolarului”, a comentat, pentru evz.ro, Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România.

În ultimele cinci şedinte, cotaţia dolar/leu s-a ieftinit cu circa 4%, iar petrolul cu câteva procente. În mod normal, evoluţiile de pe piaţa internaţională se transferă în preţurile la combustibili în câteva săptămâni. Cumulate, ieftinirea barilului şi cea a dolarului ne-ar putea permite să vedem un preţ la pompă de sub 5 lei, în special la motorină, unde tarifele au scăzut mult în ultimul timp.Dacă la început de an, cotaţiile la benzină erau la o medie de 5,10 lei litrul, în lunile martie-mai tariful a urcat spre un maximum de circa 5,80 lei pentru un litru. Acum media a scăzut spre 5,36 lei. Litrul de motorină este şi mai ieftin, circa 5,20 lei, după ce în primăvară urcase la 5,70 lei.

Cu toate acestea, raportat la statele vecine, România are printre cele mai mari preţuri la motorină. „Din ce am observat, preţul la pompă este mult mai sensibil la cotaţiile de pe pieţele internaţionale în statele din jur decât în România, unde şi scăderile sunt mult mai mici”, a comentat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România. Potrivit acestuia, deja Austria, Grecia şi alte state din zonă vând preţul de motorină sub echivalentul a cinci lei pe litru.

Pierderi-record pe bursele asiatice

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul (monenda chineză). De aici a început colapsul. Pieţele financiare au fost luate prin surprindere şi au avut un efect de domino asupra toturor valutelor asiatice. Apoi panica a dus la căderea bursei din Shanghai şi a burselor asiatice. Luni a fost o zi neagră pentru bursele din întreaga lume, după ce s-au înregistrat pierderi-record care au ridicat la 5 mii de miliarde de dolari (trilioane de dolari) pierderile înregistrate la nivel mondial în ultima lună. Colapsul bursei din China s-a propagat și în Europa, pe fondul temerilor că avansul economiei chineze ar putea încetini.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net