Batjocură în staţiunea Rânca! Pârtie de trei milioane de euro pe care nu se poate schia

Ultima actualizare:

    “Instalaţia de telescaun de pe pârtia Rânca 1 este folosită mai mult vara”, spune Constantin PănescuFoto: "Adevărul"
“Instalaţia de telescaun de pe pârtia Rânca 1 este folosită mai mult vara”, spune Constantin PănescuFoto: "Adevărul"

Investiţie dusă pe Apa Sâmbetei! În staţiunea Rânca, din Gorj, se află unul dintre proiectele aberante finanţate cu bani publici în România. E vorba despre o pârtie de schi inutilizabilă, construită la baza Vârfului Păpuşa, din Munţii Parâng, întrucât se află în bătaia soarelui, iar zăpada nu rezistă mult.

Pârtia de schi Rânca 1, aflată pe traseul celebrei şosele Transalpina, a fost inaugurată în 2011, după o investiţie de 3,2 milioane de euro din fonduri europene. De atunci, pârtia n-a fost deschisă decât în două ierni, pentru că n-a fost zăpadă suficientă. Explicaţia vine dintr-o eroare gravă de proiectare: suprafaţa schiabilă este amplasată pe un versant orientat înspre partea sudică, iar soarele o „loveşte“ aproape în permanenţă, topind rapid zăpada. Mai mult, proiectanţii nu au prevăzut tunuri de zăpadă. S-a construit totuşi o instalaţie de telescaun cu o lungime de 900 de metri. 

"Totul a fost făcut fără gândire"

„În ultimele două ierni, pârtia n-a fost deschisă deloc. Instalaţia de telesacun e folosită de turişti mai mult vara“, explică, pentru adevarul.ro, Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca.

În proiectul întocmit în 2007 de Ministerul Integrării Europene e prevăzută şi o reţea de canalizare. „Din cele 700 de structuri de cazare, cred că doar jumătate sunt racordate la reţeaua de canalizare. Totul a fost făcut fără gândire. Cineva n-a vrut să-şi însuşească decât banii respectivi. Multe cabane se află sub nivelul reţelei de canalizare şi nu se pot racorda“, adaugă Pănescu.  

Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a anunţat demararea unei acţiuni de control, dar, până acum, rezultatele nu au fost comunicate.

Citește mai multe pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net