Atenție, nu cumpărați cartofi uriași! Sunt toxici

Ultima actualizare:

    Cartofii bolovan sunt periculoși pentru sănătate
Cartofii bolovan sunt periculoși pentru sănătate

Cumpărați cartofi mai mici! Chiar dacă vă tentează cei uriași, pentru că sunt mai ușor de curățat, e bine să nu-i puneți în coș. Specialiștii spun că sunt toxici.

Cartofii din import cu diametrul mai mare de opt centimetri, cărora li se mai spune și „bolovan”, sunt plini de nitriţi şi nitraţi. Sunt toxici pentru om şi sunt consideraţi furaje de fermierii din UE. Din această cauză, aceştia sunt interzişi în piețele și magazineel din Europa, ne avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România. "Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat", ne spune Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), scrie ziarulring.ro.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net