Atenție! În Europa a apărut bacteria care provoacă ”Maladia legionarului”

Ultima actualizare:

    Așa arată bacteria care provoacă ”boala legionarului” și se transmite prin aer
Așa arată bacteria care provoacă ”boala legionarului” și se transmite prin aer

A fost emisă o atenționare de călătorie în Republica Portugalia, din pricina apariției în această țară a unei bacterii periculoase. Așadar, dacă sunteți deja acolo sau intenționați să călătoriți în această țară, luați măsuri să nu vă îmbolnăviți.

A reapărut în Europa ”maladia legionarului”, care provoacă febră.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Republicii Portugheze cu privire la apariţia bacteriei Legionella Pneumophila în anumite zone din acest stat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la numărul cazurilor de îmbolnăvire.

Legionella este principalul agent ce cauzează boala legionarului, și a formei mai ușoare numită febra Pontiac.

Ea se transmite pe calea aerului, fiind inhalată cu ușurință. Se pare că o sursă importantă ar fi turnurile de răcire si instalațiile de aer condiționat. Ca surse naturale se poate întâlni în ape curgatoare sau heleșteie.

Odată intrată in organism, bacteria incubează o perioadă de circa 2 săptămâni. Simptomele includ manifestări asemănătoare cu cele ale gripei: febră, frisoane și tuse uscată.

În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greață,stare generala alterata si care se agraveaza in fiecare zi cu decompensare respiratorie,cei mai afectati fiind copiii pana in 12 ani si batranii.

Se recomandă cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Portugaliei, dacă acestea nu sunt necesare, în zonele Vila Franca de Xira, Vialonga, Póvoa de Santa Iria şi Forte da Casa.

Cetăţenii români care se află sau au călătorit recent în zonele respective şi prezintă simptomele specifice îmbolnăvirii cu bacteria Legionella Pneumophila trebuie să se adreseze unităţilor sanitare pentru a primi îngijiri de specialitate.

MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Portugalia, cu precădere în zonele afectate, să respecte întocmai recomandările autorităţilor portugheze, printre care şi folosirea cu precauţie sau chiar evitarea utilizării piscinelor, băilor şi duşurilor publice, precum şi a surselor publice de apă potabilă.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net