Ancheta privind „mafia cancerului” ajunge și în SUA?

Ultima actualizare:

    Compania GSK a oferit unor medici oncologi din România călătorii în străinătate
Compania GSK a oferit unor medici oncologi din România călătorii în străinătate

Autorităţile din Statele Unite ar putea investiga compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) privind acuzaţiile legate de recompensarea unor medici în România pentru prescrierea unor medicamente ale companiei, transmite Mediafax.

În 2014, GlaxoSmithKline a fost amendată în China pentru corupţie, cu 3 miliarde de yuani (483 milioane dolari). Grupul analizează deja comportamentul incorect al angajaţilor în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria şi Irak, iar acum se confruntă cu noi acuzaţii de dare de mită, în România, transmite Reuters.

GSK a confirmat că analizează acuzaţii legate de plăţi incorecte în România, făcute de un informator într-un email trimis luni conducerii grupului. O copie a email-ului a fost obţinută de Reuters.

Autorul email-ului a spus că informaţiile vor fi transmise Departamentului american de Justiţie şi Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), care investighează deja GSK pentru posibile încălcări ale legii Foreign Corrupt Practices Act.

Această lege interzice companiilor care desfăşoară afaceri în Statele Unite, sunt listate la bursa americană sau au obligaţiuni tranzacţionate pe această piaţă să comită acte de corupţie în străinătate.

Informatorii care raportează ilegalităţi comise de companii beneficiază de recompense financiare, prin intermediul unui program al SEC.

Autoritățile americane au obținut în ultimii ani venituri de miliarde de dolari din amenzi aplicate companiilor care au încălcat această lege, acestea preferînd în cele mai multe cazuri să negocieze înțelegeri amiabile pentru a scăpa de investigație.

GSK este acuzată că a plătit unor medici români sute, iar în unele cazuri mii de euro, în perioada 2009-2012, în schimbul prescrierii unor medicamente, între care tratamentele Avodart şi Duodart pentru afecţiunile prostatei şi Requip pentru maladia Parkinson.

Potrivit email-ului, medicii erau plătiţi pentru susţinerea unor prelegeri, dar în trei din şase cazuri, inclusiv cazul celui mai bine plătit, nu a avut loc niciun discurs. Ceilalţi trei medici au susţinut câte o singură prelegere, cu toate că au primit bani în mai multe rânduri.

GSK a oferit medicilor numeroase călătorii în străinătate şi i-a plătit sub forma participării în consilii consultative.

Procurorii DNA au făcut, marţi, 61 de percheziţii Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, precum şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net