Anchetă în Gorj după ce trei fete de la orfelinat au rămas gravide

Ultima actualizare:

    Una dintre fete a decis să păstreze sarcina
Una dintre fete a decis să păstreze sarcina

Situație îngrijorătoare în centrele de plasament din județul Gorj, unde, trei minore sub 15 ani au rămas gravide, anul trecut. Reprezentanții de la Protecția Copilului spun că beneficiarii din centre nu sunt supravegheați non-stop.

Potrivit Direcției pentru Protecția Copilului Gorj, anul trecut, au rămas însărcinate trei minore. În cazul a două dintre fete, s-a făcut întrerupere de sarcină. Și asta, deoarece la prima s-a constatat că sarcina este cu risc ridicat de malformaţii, iar la cea de-a doua, la cererea tatălui minorei. Cea de-a treia fată rămasă însărcinată a fost transferată la un centru maternal din subordinea direcţiei, deoarece a dorit să păstreze sarcina.

„Nu intră în discuţie ca beneficiarii să fie supravegheți în permanenţă, deoarece legea prevede ca cei din centrele de plasament să meargă în familie în vacanţe sau în weekend. De asemenea, copiii din cadrul serviciului pentru protecţia copilului de tip rezidenţial participă la viaţa socială a comunităţii, beneficiind de bilete de învoire în oraş, aceştia mergând singuri sau însoţiţi de alţi beneficiari ai centrului”, a spus Corina Drăgan, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj.

Ca urmare a acestor întâmplări, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj va face o anchetă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.


    Corina Drăgan de la Protecția Copilului Gorj spune că minorii din centrele de plasament nu pot fi supravegheați în permanență
Corina Drăgan de la Protecția Copilului Gorj spune că minorii din centrele de plasament nu pot fi supravegheați în permanență

Control de la minister

Situaţia a fost pusă în evidenţă și în urma unui control al ministerului de resort, care a vizat tocmai situaţia minorelor însărcinate din centrele de asistenţă din întreaga ţară. Fetele au sub 15 ani, iar avorturile s-ar fi făcut fără acordul reprezentanților legali. În urma controlului, Sorin Torop, şeful Centrului de Asistenţă de la Târgu Jiu, a fost suspendat din funcţie. În prezent, cercetarea penală este în desfășurare, iar la nivelul DGASPC Gorj s-a constituit o comisie care a demarat o anchetă internă.

„O chestiune foarte importantă este că în cazul persoanelor care rămân gravide la vârste mai mici de 15 ani obligatoriu trebuie sesizate organele de cercetare penală. Acest lucru s-a întâmplat, dar într-un mod un pic defectuos, în sensul că s-a comunicat IPJ că există astfel de situaţii, dar nu s-a precizat cu exactitate vârsta minorelor, astfel încât Inspectoratul de Poliţie nu a ştiut că trebuie să declanşeze o anchetă privind infracţiunea de act sexual cu minori”, a spus Corina Drăgan.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net