Alegeri locale 2016. DNA verifică listele cu semnături ale candidaților

Ultima actualizare:

Suspansul continuă. Cu doar două săptămâni înainte de alegerile locale 2016, nici un candidat din Capitală nu e sigur că va mai fi pe listă în ziua votului. Procurorii DNA au ridicat listele cu semnăturile de susținere ale candidaților din sectoarele 1 și 4, dar și ale celor înscriși pentru Primăria Capitalei. Candidații sunt suspectați că au umflat numărul celor care îi susțin în alegeri pentru a-și putea depune candidatura la timp.

Birourile Electorale din sectoarele 1 și 4, dar și Biroul Electoral al Municipiului București, au predat DNA listele cu semnăturile tuturor candidaților înscriși în cursa electorală. Procurorii au informații potrivit cărora aceștia și-au falsificat listele cu adeziuni pentru a-și putea depune candidatura. DNA nu a pus pe nimeni sub acuzare până acum, însă examinează fiecare semnătură de pe liste pentru a vedea dacă persoanele care și-au declarat susținerea pentru candidați chiar există în realitate.

La sfârșitul lunii trecute, o organizație neguvernamentală a sesizat DNA în legătură cu posibile fraude în ceea ce privește listele de susținători. Cătălin Predoiu, Cristian Popescu-Piedone, Gabriela Firea, Robert Turcescu și Cristina Pocora sunt acuzați că au falsificat listele cu semnături. În viziunea reprezentanților organizației „Inițiativa România”, cei cinci n-ar fi avut cum să obțină atât de multe adeziuni într-un timp atât de scurt. Asociația a depus denunț penal la DNA, în care cer procurorilor să ancheteze modul în care aceștia și-au strâns semnăturile.

„Pentru ca domnul Cătălin Predoiu (candidat PNL Primăria București) și doamna Cristina Pocora (candidat PNL sectorul 3) să poată candida, PNL trebuie să strângă un minim de 22.000 de semnături (18.000, respectiv 4.000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Național Liberal a strâns cel puțin 7.334 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PNL a adunat aproape 1.000 de semnături pe oră în zile de weekend și circa 16 semnături pe minut”, se arată în denunțul depus la DNA de Asociația „Inițiativa România”.

În aceeași situație s-ar afla și Cristian Popescu-Piedone, candidat la sectorul 4 din partea unui partid nou. „Pe 20 aprilie, domnul Cristian Popescu Piedone a anunțat că se înscrie în Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal, că nu renunță la candidatură și că a inițiat o nouă campanie de strângere de semnături. Prin înscrierea în partid, domnul Popescu Piedone a reluat de la zero strângerea de semnături, cele inițiale fiind strânse pentru candidatura sa ca independent. Pe 23 aprilie, domnul Cristian Popescu Piedone și-a depus candidatura pentru funcția de primar al sectorului 4 din partea PPU-SL, având liste de susținere cu 5.600 de semnături”, spun cei din organizație. Aceștia susțin că Piedone ar fi trebuit să beneficieze de susținerea a 234 de alegători pe oră, care să completeze chestionare de adeziune în stradă sau la sediul de campanie.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net