Aici va sta Voiculescu în următorii 10 ani - FOTO

Ultima actualizare:

    Omul de afaceri a fost condamnat la închisoare după nouă ani de proces
Omul de afaceri a fost condamnat la închisoare după nouă ani de proces

Din lux a ajuns în mizerie. Omul de afaceri Dan Voiculescu îşi va petrece următorii zece ani într-o minusculă celulă a Penitenciarului Jilava. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat la zece ani închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Turnură neaşteptată pentru Dan Voiculescu. Obişnuit cu opulenţa şi cu proprietăţi luxoase, mogulul va da piept cu regimul strict din penitenciar.

În celulele de la Jilava deţinuţii îndură temperaturi ridicate  pe timp de vară
În celulele de la Jilava deţinuţii îndură temperaturi ridicate pe timp de vară

În următorii zece ani Voiculescu va locui într-o celulă de câţiva metri pătraţi de la Jilava, după ce a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Până acum, fondatorul Partidului Consevator a locuit într-un palat de proporţii colosale, ridicat la Corbeanca. Domeniul exclusivist, care se întinde pe 38.000 de metri pătraţi, e împrejmuit cu garduri din beton înalte de peste doi metri. Proprietatea nu a figurat niciodată în declaraţia sa de avere, fiind trecută pe numele fiicelor sale.

Domeniul de la Corbeanca se întinde pe 3,8 hectare
Domeniul de la Corbeanca se întinde pe 3,8 hectare

Omul de afaceri s-a predat ieri poliţiştilor ilfoveni, care l-au încarcerat la Rahova. De aici, Voiculescu va fi mutat la Jilava, unde nu va putea beneficia de privilegii. El va avea acelaşi meniu simplu ca toţi deţinuţii, care constă în ciorbe de legume, tocăniţe de cartofi cu carne, fasole, ceaiuri şi marmeladă. Înainte de aflarea verdictului, Voiculescu declara că nu se teme de viaţa din penitenciar. 

“Până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu cei doi copii într-o cameră de 24 de metri şi WC-ul era în curte. În momentul în care ai trăit până la 34 de ani în aceste condiţii, eu nu cred că condiţiile de la penitenciar pot fi mai rele decât alea”, a spus mogulul.

Conform articolului 59 din Codul Penal, Voiculescu poate fi eliberat condiţionat după executarea a cel puţin două treimi din durata pedepsei. Condiţia este ca omul de afaceri să fie “stăruitor în muncă, disciplinat şi să dea dovezi temeinice de îndreptare”. Totodată, pedeapsa i se poate reduce mai mult fiindcă mogulul a împlinit vârsta de 60 de ani.

12 inculpaţi, 18.250 de zile după gratii 

Gheorghe Mencinicopschi
Gheorghe Mencinicopschi

Alături de Voiculescu au mai fost condamnaţi la închisoare cu executare sau suspendare alţi 11 inculpaţi. Printre ei şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, aflat la momentul privatizării în funcţia de director general al ICA. Acesta a primit 8 ani de închisoare cu executare. Doar şapte dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare, care însumează 18.250 de zile de încarcerare. „Am avut încredere în tânărul complet de judecată, dar acum sunt dezamăgit. Sentinţa e nedreaptă, nu am ce să-mi reproşez, sunt nevinovat”, a declarat profesorul Mencinicopschi la Antena 3. Ceilalţi condamnaţi sunt: Corneliu Popa, Cătălin Jean Sandu, Sorin Pantiş, Nicoale Săvulescu, Flavius Adrian Pop, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu, Vica Ene.

I-au confiscat averea

În urma sentinţei, procurorii i-au confiscat averea şi i-au pus sechestru pe conturi. Voiculescu a rămas fără sediul Grivco, sediul Antena Group, un teren situat în cartierul Băneasa şi un apartament de lux. Totodată, magistraţii au dispus confiscarea a 5,8 milioane de lei din averea aflată în acest moment pe numele celor două fiice ale sale. 

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net