Cioacă, şi acum râzi? Acuzat după cinci ani că a omorât-o pe Elodia

Ultima actualizare:

    Poliţistul Cristian Cioacă  (36 de ani)  a venit astăzi la  Tribunalul Bucureşti fără nici  o urmă de îngrijorare pe chip
Poliţistul Cristian Cioacă (36 de ani) a venit astăzi la Tribunalul Bucureşti fără nici o urmă de îngrijorare pe chip

Nimic nu anunţa o zi agitată. Sigur pe el şi cu acelaşi zâmbet ironic, Cristian Cioacă îşi bea liniştit cafeaua, miercuri dimineaţa, în apartamentul lui din Piteşti. Nici prin cap nu-i trecea că după atâta amar de vreme o să fie săltat, chiar în ziua lui liberă, şi acuzat de uciderea soţiei.

Câteva bătăi în uşă, înainte de ora 8 şi circul de cinci ani încoace a luat sfârşit. Poliţistul Cristian Cioacă a fost pus oficial sub acuzare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, şi de profanare de cadavre. Avocata a dispărut în august 2007 şi nici până în ziua de azi trupul ei nu a fost găsit. Ieri, Cioacă a fost adus în Bucureşti, unde s-a judecat propunerea de arestare preventivă sub acuzaţia de omor, dar instanţa a refuzat cererea şi a decis ca Cioacă să fie cercetat în stare de libertate.

simeon stalpnicul png

De ce se întâmplă asta abia acum, când au trecut cinci ani de la dispariţia Elodiei şi un an de când a fost declarată oficial moartă? Pentru că procurorii au avut un nou set de probe foarte importante: cu ajutorul unor aparate noi de investigare criminalistică, au fost descoperite alte urme de sânge în apartamentul în care au locuit avocata dispărută şi soţul ei, cel învinuit că a ucis-o. Noile percheziţii au fost efectuate în septembrie în locuinţa în care se presupune că a avut loc agresiunea. Totul arată, fără dubiu, că Elodia a fost victima unei agresiuni deosebit de violente.

Povestea avocatei şi a soţului ei poate fi considerată de altfel, de departe, cel mai celebru caz de dispariţie din România, cu un scenariu demn de filme poliţiste. Cioacă a fost încă de la început principalul suspect, însă niciodată nu au existat suficiente probe. Totuşi, bănuielile au rămas, mai ales că poliţistul de 36 de ani a făcut mai multe greşeli, încă din ziua în care a dispărut soţia sa.

  • Elodia a dispărut de acasă în noaptea de 29 spre 30 august 2007. Soţul ei a anunţat dispariţia abia după şase zile. Între timp, a avut grijă să schimbe yala de la apartament.
  •  La două zile după ce a anunţat dispariţia, Cioacă a anunţat că are inundaţie în apartament, dar specialistului i s-a părut că robinetul a fost smuls intenţionat din perete. În schimb perdeaua de la duş fusese schimbată şi lipseau şi câteva prosoape.
  • Un alt semn de alarmă a fost dispariţia unui cuţit de bucătărie din locuinţă. La percheziţiile din septembrie 2007 anchetatorii au găsit mai multe urme de sânge în baie şi în dormitor. Locaţia stropilor i-a făcut pe anchetatori să creadă că Cioacă a lovit-o pe Elodia, iar acesta ar fi decedat, după ce în cădere s-ar fi lovit de un corp dur.

Cu toate acestea, anii au trecut iar Cioacă, care şi-a reluat între timp meseria la Poliţia Municipiului Piteşti, ca dispecer şi şi-a refăcut viaţa, a rămas „greu de condamnat", în lipsa cadavrului Elodiei. În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu a fost declarată oficial moartă, în urma unei sentinţe a Judecătoriei Braşov. Avocata familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu, declara că data decesului Elodiei Ghinescu a fost stabilită pentru 30 august 2007.

Aceasta preciza că după ce decizia va deveni definitivă şi irevocabilă, se va putea cere trimiterea în judecată a lui Cristian Cioacă pentru omor. „Eu dorm liniştit noaptea. Când nu ai făcut ceva, de ce să nu fii relaxat?", spunea Cioacă în urmă cu câteva luni la o emisiune tv. De ieri, nu mai doarme liniştit. Noile probe l-ar putea face să înfunde puşcăria.

Filmul unei crime perfecte

29 august 2007. Elodia Marinela Ghinescu (38 de ani), avocat din Braşov, a fost văzută pentru ultima dată de soţul ei Cristian Cioacă (31 de ani), poliţist, de băieţelul lor, Patrick Matei (2 ani şi jumătate) şi de colegii de la cabinetul de avocatură unde profesa.5 septembrie 2007. Dispariţia Elodiei a fost anunţată la Poliţie. Câteva zile mai târziu, poliţiştii au găsit, în apartamentul celor doi soţi, aflat la etajul IV al unui imobil din str. Gloriei (Braşov), în maşina lui Cristian Cioacă şi pe tocul său de pistol, mai multe urme de sânge aparţinând Elodiei.

simeon stalpnicul png

19 septembrie 2007. Faţă de Cristian Cioacă s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de omor calificat. A fost reţinut pentru 24 de ore şi eliberat din lipsă de probe. Elodia Ghinescu a fost căutată pe zeci de kilometri împrejurul Braşovului şi în judeţul Argeş. În păduri, râpe, lacuri şi canale. A fost dată în urmărire locală, în consemn la frontieră, a fost căutată şi prin Interpol.8 octombrie 2007. Într-o râpă de lângă drumul Poiana Braşov - Râşnov au fost găsiţi şase saci de plastic, negri, conţinând obiecte aparţinând Elodiei şi soţului său. Pe unele obiecte erau urme de sânge cu ADN-ul Elodiei. Pe uniforma de poliţist şi în interiorul mănuşilor era ADN-ul lui Cioacă.

simeon stalpnicul png

În 2008, Cioacă a fost arestat într-un alt dosar, deschis pentru infracţiuni informatice, apoi pus în libertate sub control judiciar, condamnat cu suspendare şi iar rejudecat, din pricina unor vicii de procedură. De atunci şi până azi, el a mai apărut în faţa instanţei şi într-un alt proces, pentru furt între soţi, după ce s-a constat că Cioacă şi-ar fi păgubit soţia şi familia acesteia de bunuri în valoare de 700.000 de lei. noiembrie 2011. Procurorul Marius Iacob, devenit prim-adjunct al procurorului general, a predat dosarul Elodia, sub semnătură, procurorului Marian Gherman, şef Birou Criminalistică la Parchetul General.Septembrie 2012. Dosarul Elodia a fost preluat de o nouă echipă de procurori: Romulus Varga şi Maria Militaru. Aceştia au făcut noi percheziţii în apartamentul din Braşov, unde au găsit noi probe şi urme de sânge care ar aparţine Elodiei.24 octombrie 2012. Poliţistul a fost achitat în procesul de furt între soţi, după ce magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins recursul formulat de părinţii Elodiei, decizia fiind definitivă.

Aparatul ăsta l-a «înfundat» pe poliţist

Investigatorii criminalişti din România au făcut şi ei saltul tehnologic la un aparat de ultimă generaţie care detectează chiar şi cele mai firave urme de la locul crimei. În cazul Cioacă, investigatorii au găsit în apartamentul acestuia din Braşov urme de sânge, pe pereţi, despre care se presupune că sunt vechi de cinci ani. Pentru depistarea lor, criminaliştii au folosit un detector de probe, Crime Lite 80S, care seamănă perfect cu o lanternă alimentată cu baterii.

Aceasta emite fascicule de lumină de patru culori (violet, albastru, albastru-verzui şi verde) pentru detectarea petelor de sânge, a fluidelor corporale, a fibrelor prezente la locul crimei, ori pentru examinarea amprentelor în laborator. Echipamentul foloseşte mai multe filtre de lumină pentru depistarea chiar şi a celor mai vechi urme.

Mama Elodiei: «El e criminalul!»

„Acum se întâmplă ce trebuia să se întâmple în urmă cu cinci ani. S-au găsit foarte multe probe noi şi cred că adevărul va ieşi de data asta la lumină. Cioacă a indus în eroare pe toată lumea, a reuşit să-i păcălească pe toţi. El este criminalul fetei mele şi este şi cel care a profanat mormântul. După atâta vreme, eu am încredere că o să se afle totul. După cât am suferit, încă aştept dreptatea. Am încredere în anchetă şi în ce fac procurorii. O să vadă toată lumea probele", a spus Emilia Ghinescu, mama avocatei dispărute.

Băieţelul lor, crescut de părinţii Elodiei

Cristian Cioacă s-a căsătorit cu Elodia Ghinescu în iulie 2004. Ambii se refăcuseră după căsnicii eşuate şi sperau să îmbătrânească împreună. La şapte luni de la nuntă, Elodia a născut un băieţel, pe care cei doi l-au botezat Patrick. După dispariţia mamei, constatată oficial în septembrie 2007, micul Patrick a rămas în grija părinţilor acesteia. Un an mai târziu, Cristian Cioacă a intentat divorţ la Judecătoria Braşov, pe motiv că Elodia Ghinescu a fugit de acasă. Acesta a obţinut custodia copilului, însă nu le-a putut lua foştilor săi socri dreptul de a-şi vedea nepotul. În iunie 2012, fratele Elodiei Ghinescu, Robert, a obţinut în instanţă drept de curatelă asupra lui Patrick (7 ani şi 9 luni), ceea ce înseamnă că acesta îl reprezintă pe copil, moştenitorul de drept al mamei sale.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net