SUA a ajuns la 45 de președinți și 48 de vicepreședinți. De unde diferența?

Ultima actualizare:

    Donald Trump și Mike Pence, un tandem care va conduce, se pare, cu mână forte cea mai puternică democrație a planetei din ultimii 200 de anifoto:Getty Images
Donald Trump și Mike Pence, un tandem care va conduce, se pare, cu mână forte cea mai puternică democrație a planetei din ultimii 200 de anifoto:Getty Images

Donald John Trump, 70 de ani, va deveni vineri, 20 ianuarie 2017, al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El va depune jurământul de credință în fața Capitoliului din Washington, locul tradițional al ceremoniei, în cadrul unei festivități ce va începe în jurul orei 12.00, ora locală, ceea ce înseamnă un decalaj de șapte ore pentru români.

Statistica arată că al doilea om în statul american, Mike Pence – 57 de ani, care va depune și el un jurământ similar președintelui față de Constituția și legile SUA, nu va deveni al 45-lea vicepreședinte al SUA, ci al 48-lea în ordine cronologică. De unde provine această diferență, dat fiind că prin lege la conducerea țării se perindă un tandem format din președinte – vicepreședinte? Click.ro reface pentru dumneavoastră istoria americanilor.

Totul a început în aprilie 1789

Istoria vicepreședinților nord-americani începe în aprilie 1789, cu un nume celebru, John Adams, unul dintre prietenii lui generalului George Washington, cel care deschide seria președinților SUA. Adams nu doar că a depus cu nouă zile mai devreme jurământul de credință, Washington fiind reținut de probleme personale ( nu a făcut un secret din faptul că nu și-a dorit niciodată funcția) și depunând separat același jurământ, dar e și cel care deschide seria vicepreședinților care au sfârșit prin a ocupa funcția supremă. Adams a condus SUA între 1797 și 1801 , urmat fiind de Thomas Jefferson (1801 – 1809), și el „părinte-fondator” al SUA, alături, printre alții de John Adams și Benjamin Franklin, Andrew Johnson (1865 – 1869), Chester A. Arthur (1881 – 1885), Theodore Roosevelt (1901 – 1909), Calvin Coolidge (1923 – 1929), Harry S. Truman (1945 – 1953), Lyndon B. Johnson (1963 – 1969), Gerald Ford (1974 – 1977), George H. W. Bush (1989 – 1993), ultimul vicepreședinte ce a reușit până azi să devină președinte.

Poziția de vicepreședinte a fost vacantă de multe ori

Există și vicepreședinți care au candidat fără succes la funția supremă în stat, cum este cazul democratului Al Gore, fostul „număr doi” în administrația Bill Clinton, învins în alegeri, în ultimul an al secolulului al XX-lea, de către republicanul George W. Bush, fiul lui George H.W. Bush, și el fost președinte al SUA, azi ajuns la 92 de ani.  

Începând cu aprilie 1812 postul de vicepreședinte a fost de mai multe ori vacant, până acum 50 de ani nexistând în Constituția SUA vreo dispoziție legală privind ocuparea acestuia în funcție de împrejurările eliberării sale. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea postul de vicepreședinte a fost vacant de nu mai puțin de 11 ori. Cel mai celebru caz e cel al Andrew Johnson care la 15 aprilie 1865 a devenit din vicepreședinte președinte ca urmare a asasinării lui Abraham Lincoln.

În secolul al XX-lea numărul vacanțelor poziției de vicepreședinte a scăzut la șapte, dar două dintre ele s-au opus atenției opinie publice mondiale. Mai întâi, la 22 noiembrie 1963, după asasinarea lui John F. Kennedy la Dallas, Lyndon B. Johnson a depus imediat jurământul ca președinte.

Apoi, în urma scandalului „Watergate”, când la 9 august 1974, Richard Nixon și-a dat demisia din funcția de președinte – fiind cel dintâi surprins în această ipostază și repede înlocuit de „vicele” Gerald Ford.

Una peste alta, există o serie de analiști care cred că în mandatul lui Donald Trump, un președinte care-și începe mandatul la o vârstă înaintată, rolul lui Mike Pence nu va fi deloc unul decorativ, acesta urmând a deveni un veritabil „vârf de lance” al politicilor noii administrații Trump.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net