Să stai sau să pleci? Băiețelul acoperit de praf, imaginea suferinței din Siria

Ultima actualizare:
Aylan (3 ani) era găsit fără suflare, adus de ape pe plaja din Bodrum (Turcia)
Aylan (3 ani) era găsit fără suflare, adus de ape pe plaja din Bodrum (Turcia)

Îl cheamă Omran Daqneesh (5 ani). El este băiețelul din ambulanță al cărui chip exprimă ce înseamnă să fii condamnat să trăiești în iad. În iadul din Siria, provocat de un război civil sângeros, sectarian, care parcă nu se mai oprește. Anul trecut, lumea privea înmărmurită la trupul neînsuflețit al lui Aylan (3 ani), ridicat de un polițist de pe nisipul pietros al unei plaje din Bodrum.

Alep este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Timp de sute de ani, a fost cel de-al treilea cel mai populat oraș din Imperiul Otoman, după Constantinopol și Cairo. Semnificația acestui oraș, în istorie, este extrem de importantă. Odinioară se afla pe harta Drumului de Mătase dar, încetul cu încetul, Alep a început să fie izolat, mai ales de când s-a sfârșit cel de-Al Doilea Război Mondial. Odată cu izbucnirea războiului civil din Siria (anul 2012), orașul a fost aproape ras de pe fața pământului, aici purtându-se lupte dure între forțele guvernului sirian și rebeli. 

Așa arată astăzi Allepo, orașul groazei
Așa arată astăzi Allepo, orașul groazei

Două milioane de oameni locuiesc în Alep și în împejurimile orașului. Ei nu au acces la electricitate și la apă. Infrastructura sanitară este prăbușită. Din 10 spitale au mai rămas doar 2 care și acestea funcționează parțial. Un doctor din Alep  le povestea celor de la BBC că tratează, zilnic, peste 150 de oameni!

Peste 100,000 de copii au murit în timpul acestui război sângeros iar peste 8.4 milioane sunt afectați, fie fiind nevoiți să trăiască printre gloanțe și alte fel de fel de orori, fie să fie nevoiți să lase totul baltă și să plece în pribegie. Peste 3.7 milioane de copii s-au născut de la începutul războiului civil din Siria. Dar acești copii nu au știut ce înseamnă pacea. 


    Aylan (3 ani) era găsit fără suflare, adus de ape pe plaja din Bodrum (Turcia)
Aylan (3 ani) era găsit fără suflare, adus de ape pe plaja din Bodrum (Turcia)

Anul trecut, Aylan își pierdea viața înghițit de ape după ce o barcă plină de refugiați s-a răsturnat în Marea Mediterană. Abdullah Kurdi, capul familiei, a decisi să își ia nevasta și cei doi copii și să fugă din Kobane, oraș situat în guvernoratul Alep. Încercând să traverseze Marea Mediterană de pe coasta turcă pentru a ajunge în Grecia, pe Insula Kos, barca în care se mai aflau alți 8 refugiați s-a răsturnat. Abdullah și-a pierdut familia iar criza refugiaților lua amploare. 

Omran Daqneesh a fost rănit în Alep, în timpul unui atac aerian. Arăta ca o fantomă. Purtat pe brațe precum o păpușă, a ajuns pe un scaun portocaliu. Acoperit de moloz, de praf și de sânge, Omran stătea împietrit în ambulanță. Micuțul nu spunea nimic. Era confuz, nici măcar nu clipea. A fost scos de sub dărâmături după ce casa în care locuia a fost pusă la pământ de un atac aerian. „Parcă era în transă. Nu era inconștient, dar era traumatizat”, a povestit Abu Rajab, unul dintre medicii care l-au tratat pe Omran. Bietul copil a întrebat, la un moment dat, unde sunt părinții lui. Într-un final, micuțul a fost reunit cu familia lui iar atunci când și-a văzut mămica, Omran a izbucnit în lacrimi. În Alep, iadul a întors o nouă filă. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net