Rusia a cerut României să renunțe la sistemul antirachetă

Ultima actualizare:

    Moscova e de părere că instalarea acestor sisteme de tip MK-41 pot deveni o amenințara gravăFoto: romaniatv.net
Moscova e de părere că instalarea acestor sisteme de tip MK-41 pot deveni o amenințara gravăFoto: romaniatv.net

Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu (Olt) reprezintă încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF) și a cerut României și Statelor Unite ale Americii să conștientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus, duminică (11 octombrie)că până la sfârşitul anului scutul antirachetă va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale", a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, scrie Mediafax.

Oficialul rus a adăugat că România și SUA “trebuie să înțeleagă amploarea reală a responsabilității acestui sistem și să își dea seama că pot renunța la acest plan cât nu e prea târziu”.

Moscova a acuzat în repetate rânduri că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România ar reprezenta încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune, adică sunt sisteme interzise clar prin Tratatul forţelor nucleare intermediare.

INF, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Rusiei, Preşedinţia SUA a declarat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă ce va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
restaurant 449952 1280 jpg
mirela crima dambovita jpg
bani webp
FotoJet (12) jpg
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net