Povestea tragică a supraviețuitoarei atacului terorist de la 11 septembrie 2001

Ultima actualizare:

    Imaginea cu femeia acoperită de cenușă a făcut înconjurul lumii după atentatele de la 11 septembrie 2001foto: AFP
Imaginea cu femeia acoperită de cenușă a făcut înconjurul lumii după atentatele de la 11 septembrie 2001foto: AFP

Imediat după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, când turnurile gemene din New York au fost doborâte cu două avioane civile, o imagine făcea înconjurul lumii. O femeie acoperită de cenușă reușea să scape din iadul declanșat de exploziile ucigașe. Supraviețuitoarea de atunci a murit luni, ucisă de un cancer la stomac.

Marcy Borders, protagonista unei imagini emblematice pentru atacul terorist de la 11 septembrie 2001, a pierdut lupta cu viața la 14 ani după ce chipul său acoperit cu cenușă impresiona o lume întreagă. Cea supranumită ”Dust Lady” (Femeia cenușă) reușise să fugă din biroul ei de la etajul 81 al primului turn World Trade Center. Luni, Marcy a fost ucisă la 42 de ani de un cancer la stomac despre care credea că a fost declanșat tocmai de praful greu pe care l-a inhalat la 11 septembrie.

Viața nu a fost deloc ușoară pentru Marcy după ce a supraviețuit atacului terorist asupra turnurilor gemene din New York. I-a fost foarte greu să-și revină din coșmarul pe care l-a trăit. ”Fiica mea plecase la tatăl ei, în timp ce eu mă luptam cu atacurile de panică și coșmarurile. Acum locuiesc într-un nou apartament, iar ea s-a întors la mine”, se destăinuia Marcy cotidianului The Independent în 2004.

Femeia nu a uitat niciodată prin ce a trecut. ”Eram la etajul 81, în fața copiatorului, când avionul a lovit turnul. Șeful meu ne-a zis tuturor să ne păstrăm calmul și să rămânem la birourile noastre, dar eu am fugit. Nu știu dacă omul acela a mai ieșit viu din clădire, dar nu cred că a reușit.” Atentatele i-au schimbat cu totul viața tinerei de 28 de ani. ”Am pierdut totul: încrederea în mine, credința, slujba, fiica. Nu credeam că voi reuși s-o scot vreodată la capăt. Încercam să mă întorc la muncă, dar țipam de îndată ce se deschidea ușa.”

Fără sprijin financiar și fără asistență psihologică, Marcy a căzut în depresie, dar a reușit să-și revină în 2011. În august 2014, femeia a fost însă diagosticată cu cancer la stomac și făcea chimioterapie. Marcy era convinsă ca boala își avea originea în coșmarul trăit la 11 septembrie 2001. ”Cum poți să fii perfect sănătoasă și să te trezești dintr-odată cu cancer?”, se întreba ea într-un interviu pentru Jersey Journal. ”Mă întreb dacă nu cumva povestea asta nu a trezit celulele canceroase în mine. Sunt sigură că așa e, pentru că nu am fost niciodată bolnavă. Nu am avut niciodată probleme nici măcar cu presiunea arterială sau colesterolul...”

11 septembrie 2001 rămâne în istorie ca ziua celor mai sângeroase atacuri teroriste din istoria SUA. Aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața după ce 19 teroriști Al-Quaida au deturnat patru avioane civile pentru a lovi simbolurile Americii. Două avioane au lovit turnurile gemene din New York, un avion a lovit Pentagonul, în Washington, iar cel de-al patrulea viza, probabil, Capitoliul. După intervenția pasagerilor, cel de-al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp în Pennsylvania.

La 11 septembrie 2001, două avioane civile au lovit turnurile gemene din New York

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net