Obama, avertisment dur pentru Marea Britanie după Brexit

Ultima actualizare:

    Barack ObamaFoto: AP
Barack ObamaFoto: AP

Mulţi actori importanţi de pe scena politicii mondiale sunt nemulţumiţi de rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie. Prin ei se numără şi Barack Obama, care a transmis un avertisment dur guvernului de la Londra.

Acum că Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană, cu 51,9% dintre britanici în favoarea Brexit, ţara va fi obligată să încheie parteneriat noi cu aliaţii săi, parteneriat pe care le încheiase ca parte a UE. Acordul comercial cu SUA va trebui şi el renegociat, iar preşedintele american este ferm pe poziţii. 

Obama a declarat, chiar înainte de referendum, că UE va avea prioritatea şi că Marea Britania va ajunge la capătul rândului. El a întărit avertismentul după ziua de joi. 

"În mod evident, preşedintele Barack Obama menţine ce a spus înaintea referendumului din Marea Britanie, nu există nicio schimbare de poziţie", a comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz, conform mediafax.ro.

Barack Obama a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE ar putea afecta grav relaşii comerciale cu SUA.

"Este corect să spunem că la un moment dat ar putea exista un acord comercial SUA-Marea Britanie, dar acest lucru nu se va întâmpla curând pentru că noi ne concentrăm pe finalizarea Acordului cu Uniunea Europeană. Marea Britanie riscă să ajungă la capătul rândului, nu pentru că nu am avea o relaţie specială, ci din cauza impactului major al unui acord comercial de acest tip; este mai eficient să avem un acord pentru acces pe o piaţă mare, în care sunt multe ţări, decât să semnăm acorduri bilaterale mici", afirma Obama în aprilie, referindu-se la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net