Mărturiile românilor din Italia: "Cât a ţinut cutremurul am zis «Tatăl Nostru»!"

Ultima actualizare:

    Cutremurul a durat  două minute şi  jumătate şi a avut  efecte dezastruoase  în localitatea Amatrice
Cutremurul a durat două minute şi jumătate şi a avut efecte dezastruoase în localitatea Amatrice

Coşmar pentru românii din Italia! La ora locală 3.36 (4.36 ora României) s-a produs dezastrul. Un cutremur de 6.2 a sfâşiat liniştea nopţii punând la pământ oraşe întregi. Peste 120 de oameni au murit în somn şi sute au fost răniţi de unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Italiei. Localităţile Amatrice şi Accumoli au fost distruse complet, iar Arquata de Tronto, Pescara del Tronto şi Norcia îşi numără morţii.

Nu ne mai rabdă Dumnezeu! Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a declarat miercuri că dezastrul a avut epicentrul la o adâncime de 4,2 kilometri într-o zonă împădurită din provincia Rieti. Unda de şoc a fost devastatoare. În localitatea Amatrice, peste 50 de oameni au murit striviţi de pereţii groşi din rocă, în Pescara del Tronto alte 30 de persoane şi-au găsit sfârşitul sub dărâmături. Până la ora 4.00, cinci oraşe deveniseră ruine. Şi pământul încă nu se oprea din zguduit. Oamenii au inundat pieţele înveliţi doar cu pături. De sub dărâmături se auzeau gemete şi ţipete. Sirenele pompierilor şi ale ambulanţelor spintecau cerul senin al nopţii.

simeon stalpnicul png

“Întreaga cameră a început să mă lovească. Patul mă arunca dintr-un perete într-altul. Mi-am pus o pernă pe cap şi am început să mă rog. O grindă desprinsă din tavan m-a lovit în creştet şi, din  fericire, perna a amortizat şocul. Am fost lovită doar la picioare. A durat o veşnicie. Cutremurul părea să nu se mai termine niciodată. La ora 10.00 încă mai cădeau clădiri şi străzile se crăpau de furia venită din adâncuri”, a declarat, pentru ANSA, Miaria Gianni, din Amatrice. Sergio Pirozzi, primarul din Amatrice,avea unghiile însângerate, hainele rupte şi pline de praf, dar continua să mute bolovani împreună cu echipele de salvatori. 

simeon stalpnicul png

“Mi-e teamă că bilanţul morţilor va creşte”. 

Adriana lucrează de 10 ani în Italia, la un restaurant din centrul Florenţei. La 1 noaptea, abia venea spre casă după o tură grea şi obositoare. „Pe la 2 abia mă băgasem în pat. Nu-mi mai simţeam picioarele de oboseală. Am adormit imediat. Un somn scurt şi agitat. M-am trezit zguduită zdravăn, se mişca patul cu mine, biblioteca se izbea de perete, iar lustra dansa în tavan. A ţinut mult. Ştiu că am spus Tatăl Nostru de câteva ori până când s-a terminat totul. Am ieşit pe stradă, cot la cot cu italienii, pakistanezii şi marocanii din blocul unde stau cu chirie. N-am mai îndrăznit să intrăm în case până s-a crăpat de ziuă. Pe la 6 am reuşit să închid ochii. A fost un coşmar”, ne-a spus românca de 32 de ani, care a lăsat Bucureştiul pentru un trai mai bun alături de ceilalţi un milion de conaţionali din Italia.

Epicentrul se află la 170 de kilometri de Roma. Papa Francisc a renunţat la slujba tradiţională de ieri şi i-a invitat pe pelerinii prezenţi în Piaţa Sf. Petru să se roage împreună cu el. Premierul Matteo Renzi a confirmat că nici o clădire nu a rămas neafectată. Franţa, Germania, Marea Britanie şi alte ţări europene şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de salvare. La spitalul din Rieti, medicii rămaşi fără sânge pentru transfuzii făceau apel disperat către donatori. 

În regiune au ajuns miercuri peste 1.000 de voluntari gata să ajute la salvare. Fiecare secundă contează, pentru că moartea dă târcoale printre ruine. În toate cele cinci oraşe, localnicii s-au mutat în corturi şi adăposturi improvizate.

Click! Spune: Seismul a avut epicentrul la 4 kilometri adâncime, în provincia Rieti. A avut loc la ora 3.36 şi a fost urmat de o serie de 40 de replici, ultima dintre acestea ieri după-amiază, la 7 km adâncime, cu magnitudinea de 3.9 grade. Cele mai afectate localităţi au fost: Accumuli, Amatrice,Posta, Norcia şi Arquata del Tronto. 

simeon stalpnicul png

Urmează un şir de dezastre

Jerzy Zaba, geolog în cadrul Universităţii din Katowice, Polonia, a avertizat că seismul de ieri din Italia a fost cauzat de mişcarea spre nord a  plăcii tectonice africane. Placa africană presează placa eurasiatică îndeosebi în regiunea Mării Adriatice şi afectează regiunile din preajma Munţilor Apenini. Tensiunea acumulată de deplasarea cu 5 cm pe an a plăcii se manifestă prin astfel de dezastre. Geologul avertizează că întreaga Europă, inclusiv România, va fi afectată în viitor de această mişcare. Iată cele mai devastatoare cutremure din ultimii 15 ani:

  • 26 ian. 2001: seism de 7.7, în Gujarat, India; bilanţ: 20.000 de morţi
  • 25 mar. 2002: seism de 6.1, în nordul Afganistanului; bilanţ: 1.000 de morţi
  • 26 dec. 2003: seism de 6.6, în India; bilanţ: 50.000 de morţi
  • 26 dec. 2004: seism de 9.1, în Indonezia; bilanţ: 230.000 de morţi
  • 28 mar. 2005: seism de 8.6, în Indonezia; bilanţ: 1.300 de moţi
  • 8 oct. 2005: seism de 7.6 în Kashmir, Pakistan; bilanţ: 80.000 de morţi
  • 26 mar. 2006: seism de 6.3 în Java, Indonezia; bilanţ: 5.700 de morţi
  • 15 aug. 2007: seism de 8.0 în Peru; bilanţ: 500 de morţi
  • 12 mai 2008: seism de 7.9 în Sichuan, China; bilanţ: 87.000 de morţi
  • 6 apr. 2009: seism 6.3 în L’Aquila, Italia; bilanţ: 300 de morţi
  • 30 sep. 2009: seism de 7.5 în Sumatra, Indonezia; bilanţ: 1.100 de morţi
  • 12 ian. 2010: seism de 8.8 în Chile; bilanţ: 524 de morţi
  • 11 martie 2011: seism de 9.0 în Japonia; bilanţ: 20.000 de morţi
  • 24 sep. 2013: seism de 7.7 în Pakistan; bilanţ: 800 de morţi
  • 3 aug. 2014: seism de 6.2 în Wenping, China; bilanţ: 700 de morţi
  • 25 apr. 2015: seism de 7.8 în Nepal; bilanţ: 8.000 de morţi
  • 16 apr. 2016: seism de 7.8 în Ecuador; bilanţ: 660 de morţi.

Iată ce trebuie să faceți în caz de seism! 

simeon stalpnicul png

Un cutremur mare ne va lovi din Vrancea. Acest lucru îl ştiu sigur specialiştii. Ce nu pot prognoza ei este data la care se va întâmpla şi nici cât de periculos va fi. Pentru ca un seism de proporţiile celui din 1977, care a avut magnitudinea de 7,2 pe Richter, să nu ne prindă nepregătiţi, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ne dau câteva sfaturi: 

  • Dacă vă aflați într-o clădire, în spații comerciale și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul;
  • Protejați-vă sub o grindă  sau un perete interior de rezistență; 
  • Îndepărtați-vă de ferestre, rafturi cu marfă, pereții exteriori, sau alte obiecte care pot vătăma;
  • Nu ieșiți, nu fugiți pe scări; 
  • Ieșirea din clădire se realizează coordonat, după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare; 
  • După seism, verificați locuința, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice. Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi telefonul doar pentru a anunţa serviciile de urgenţă. Dacă vă aflaţi pe stradă, liniştiţi persoanele din jur, verificaţi dacă sunt rănite şi acordaţi-le primul ajutor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net