Începe războiul? Turcia a doborât un avion rusesc. Reacția lui Putin

Ultima actualizare:
Președintele Rusiei a declarat că singura misiune este atacarea pozițiilor ISIS
Președintele Rusiei a declarat că singura misiune este atacarea pozițiilor ISIS

Un avion de război care ar aparţine Rusiei a fost doborât marţi de aviaţia turcă la graniţa dintre Turcia şi Siria, după ce acesta a încălcat spaţiul aerian al Turciei şi a ignorat avertizările, declară un oficial militar turc pentru Reuters.

Agenția rusă de presă Interfax l-a citat pe ministrul Apărării Federației Ruse confirmând că un avion de luptă Su-24 s-a prăbușit în nordul Siriei. Cei doi piloți s-au catapultat înainte de momentul impactului iar aparatul de zbor s-a făcut praf undeva în zona muntoasă a provinciei siriene Latakia. Unul dintre piloții aparatului de zbor a fost prins de soldații turci. Rușii susțin că avionul survola zona fără a încălca spațiul aerian al Turciei. Oficialii forțelor armate turce au afirmat, însă, că piloții care se aflau la bordul avionului au fost avertizați de 10 ori într-un interval de 5 minute pentru a-și devia cursul zborului.

Barack Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să ia măsuri pentru evitarea escaladării crizei


    Francois Hollande şi Barack Obama au avut marţi (24 noiembrie) o întrevedere la Casa Albă unde au discutat despre situaţia operaţiunilor miliatre din SiriaFoto: Getty Images
Francois Hollande şi Barack Obama au avut marţi (24 noiembrie) o întrevedere la Casa Albă unde au discutat despre situaţia operaţiunilor miliatre din SiriaFoto: Getty Images

Turcia are dreptul să îşi protejeze suveranitatea, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, referindu-se la doborârea avionului militar rus, pledând pentru dialog între Ankara şi Moscova, în scopul evitării "escaladării" crizei, relatează Bloomberg. "Administraţia Statelor Unite încă aşteaptă informaţii suplimentare despre incident", a afirmat Obama.

"Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei", a subliniat preşedintele SUA.

Update 17.30 SUA confirmă varianta prezentată de autoritățile turce, conform căreia piloții avionului ar fi fost avertizați de 10 ori să schimbe cursul zborului. Americanii nu au putut confirma însă, până la această oră, dacă avionul se afla în spațiul aerian al Turciei.

Update 17.00 Unul din cei mai mari tour-operatori din Rusia a suspendat vânzarea de pachete turistice către Turcia, după ce președintele Putin a avertizat că această destinație nu mai este una sigură pentru cetățenii ruși. Această decizie ar putea avea un impact major asupra industriei turistice din Turcia, având în vedere că cele mai recente date arată că Rusia trimite cei mai mulți turiști în Turcia, după Germania.

Piloții, uciși de rebelii turkmeni din Siria

Update 16.30 Ambii piloți ai avionului de vânătoare doborât la granița cu Siria ar fi fost găsiți morți, conform declarațiilor liderului rebelilor turkmeni care acționează la granița Siriei cu Turcia. ”Amândoi piloții au fost găsit morți. Camarazii noștri au deschis focul când aceștia erau în aer și i-au omorât”, a spus Alpaslan Celik pentru Reuters.

Președintele Vladimir Putin avertizează

Update 15.00 ”Doborârea avionului rus este o lovitură aplicată în spate. Incidentul va avea consecinţe grave asupra relaţiilor dintre Rusia şi Turcia”, a declarat Vladimir Putin, citat de Reuters. Președintele rus se află în vizită în Iran.

Francois Hollande şi barack Obama au avut marţi (24 noiembrie) o întrevedere la Casa Albă unde au discutat despre situaţia operaţiunilor miliatre din Siria
Francois Hollande şi barack Obama au avut marţi (24 noiembrie) o întrevedere la Casa Albă unde au discutat despre situaţia operaţiunilor miliatre din Siria

”În loc să ne contacteze pe noi, Turcia a preferat să se adreseze partenerilor ei NATO pentru a discuta despre acest incident. De parcă noi am fi doborât un avion turcesc, și nu invers. Ce? Vor să pună NATO în slujba ISIS?”, a adăugat furios Vladimir Putin, citat de BBC.

Update 14.00 Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a caracterizat incidentul drept unul serios, dar a făcut apel la răbdare, pentru a fi stabilite toate detaliile incidentului. „Ar fi incorect să facem evaluări sau declaraţii până nu avem informaţiile complete. Trebuie să avem răbdare. Este un eveniment foarte serios. Dar, fără informaţia completă, este imposibil să spunem ceva, ar fi incorect”, a declarat Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Avioanele de război ruse şi siriene acţionează în zona respectivă, pentru a susţine forţele regimului Bashar al-Assad în lupta împotriva rebelilor. În luna octombrie, Turcia a mai doborât o dronă neidentificată în apropierea graniţei cu Siria, iar la vremea respectivă premierul turc a spus că nu va ezita să doboare avioanele militare care îi încalcă spaţiul aerian.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net