Cutremur în Nepal: Poveştile românilor

Ultima actualizare:

    Cutremur în Nepal: Elena, unul dintre românii plecaţi în Nepal, a scăpat cu bine după seismFoto: Arhiva personală
Cutremur în Nepal: Elena, unul dintre românii plecaţi în Nepal, a scăpat cu bine după seismFoto: Arhiva personală

Bilanţul victimelor din Nepal creşte pe măsură ce trec orelele: până luni seara, medicii au declarat că 4.200 de oameni au murit şi peste 7.000 au fost răniţi. Din fericire, cei 28 de români identificaţi în ţara asiatică sunt în siguranţă, deşi sunt foarte speriaţi după acest cutremur în Nepal.

Zeci de mii de nepalezi stau pe stradă, în corturi, şi aşteaptă ajutor din partea întregii lumi în urma acestui cutremur în Nepal. Conform UNICEF, un milion de copii au nevoie  urgent de hrană şi medicamente, iar apa e pe terminate. Românii aflaţi în Nepal au trecut cu bine peste seism, dar sunt speriaţi de ceea ce s-a întâmplat. 

Una dintre persoanele care au plecat în Nepal este Flavia, o profesoară de engleză. Ea s-a mutat acolo alături de soţul şi fiul lor de un ani şi câteva luni acum câteva săptămâni, din Bistriţa. Flavia le predă engleza copiiilor. Familia a reuşit cu greu să ia legătura cu ei, pentru că nu mergeau telefoanele, din cauza acestui cutremur în Nepal

"Prima data l-a sunat pe tata când era cutremurul şi ne-au transmis că erau speriaţi. După aceea am luat destul de greu legătura cu ei. S-a întrerupt curentul, telefon nu mai era", a spus fratele Flaviei, Daniel, conform stirileprotv.ro. 

O altă româncă plecată în Nepal este Elena Folea, din Brăila. Ea se afla într-un program de volunatariat şi plecase pe 12 martie, undeva la poalele munţilor Hymalaia. 

Îngrijorată că n-are veşti de la ea, o prietenă a inclus-o în serviciul Google pentru persoane date dispărute. Până la urmă, Elena a anunţat că trăieşte. 

Cutremur în Nepal: Alpinistul român Alex Găvan a ajutat la operaţiunile de salvare de pe Everest

În urma acestui cutremur în Nepal au avut loc mai multe alavanşe pe Muntele Everest şi numeroşi alpinişti au fost prinşi sub zăpadă. Printre cei care escaladau muntele se aflau şi patru români, unul fiind Alex Găvan, care a publicat constant mesaje pe Twitter şi Facebook pentru a ţine lumea la curent cu ceea ce se întâmplă acolo. El chiar a ajutat la evacuarea răniţilor, îngreunată de condiţiile meteorologice.

"Evacuarea alpiniştilor blocaţi în taberele 1 şi 2 continuă. Trei elicoptere zboară non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar câte două persoane o dată. Vremea este bună", a scris alpinistul român Alex Găvan pe conturile sale de Facebook şi Twitter, luni dimineaţă, la două zile după un cutremur în Nepal. 

De ce s-a produs cutremurul în Nepal

Acest cutremur în Nepal nu a fost o surpriză pentru experţi. Ei au explicat că placa tectonică pe care se regăseşte India se deplasează spre cea eurasiatică cu circa 45 de milimetri pe an, iar acest lucru generează seisme cu o magnitudine între opt şi nouă grade în Himalaya, la intervale de timp situate undeva între 500 şi 1.000 de ani, potrivit lui Marin K. Clark, specialist în geologie, citat de CNN.

“Evenimentul acesta, deşi este tragic, nu reprezintă ceva neobişnuit pentru această regiune, ţinând cont de faptul că tot lanţul muntos, care se întinde din Tibet până aproape de Marea Caspică,  e o zonă de coliziune majoră a plăcilor continentale”, a declarat Nicholas Sitar, expert în geologie, citat de CNN.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net