Cutremur în Nepal: Imagini impresionante de la locul dezastrului

Ultima actualizare:

    Îngroziţi, oamenii încearcă să-şi caute bunurile sub dărâmăturifoto: AP
Îngroziţi, oamenii încearcă să-şi caute bunurile sub dărâmăturifoto: AP

Cutremur în Nepal. Zeci de clădiri prăbuşite, sute de victime şi oameni prinşi sub dărâmături, iar bilanţul morţilor şi al pagubelor materiale creşte de la o oră la alta. Seismul de 7,9 grade pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineaţa (25 aprilie) Nepalul şi nordul Indiei este cel mai puternic înregistrat în această zona a lumii în ultimii 81 de ani. În 1934, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter a ucis peste 8.500 de oameni în Nepal.

Cutremur în Nepal. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu, capitala Nepalului. Valea Kathmandu este cea mai populată regiune a Nepalului, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori. Seismul s-a simțit și în țările vecine din India și Pakistan. Potrivit Digi 24, martorii povestesc imagini de groază: oameni întinși pe jos, morți sau răniți, clădiri prăbușite, drumuri rupte și localități izolate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanșă pe Muntele Everest. Patru români se aflau în acel moment în acea zonă.

UPDATE 19.00: Cutremur în Nepal. Bilanţ crunt în urma seismului de 7,9 pe Richter, produs sâmbătă în Nepal. Potrivit armatei sunt acum aproape 1.500 de morţi. Alte zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în India, iar seismul a provocat şi o avalanşă uriaşă pe Everest, care a ucis 18 alpinişti. Printre cei care escaladau masivul erau şi români, iar de soarta a doi dintre ei nu se ştie nimic. Potrivit unor date confirmate de Ministerul de Externe de la Bucureşti, alţi opt români aflaţi în acest moment în Nepal sunt în afara oricărui pericol, informează Digi 24.

UPDATE 18.23: Cutremur în Nepal. Alpinistul Teofil Vlad a anunțat că se află în siguranţă: „Am simţit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă spre North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază”, a spus el, conform paginii de Facebook Everest 2015 expedition.


    Teo Vlad, un alt alpinist român, a anunţat că este în siguranţă FOTO: Arhiva personală
Teo Vlad, un alt alpinist român, a anunţat că este în siguranţă FOTO: Arhiva personală

UPDATE 18.00: Cutremur în Nepal. Apar noi imagini din timpul seismului care s-a soldat cu cel puțin 970 de morți, potrivit unui nou bilanț provizoriu, scrie BBC. De asemenea, 18 persoane au fost găsite moarte pe Muntele Everest.

Here is the second video facing the front yard. 7.8 magnitude is no joke! There has been at least 2 dozen aftershocks so far!

Posted by Kishor Rana on 25 Aprilie 2015

UPDATE 16.50: Cutremur în Nepal. Crește numărul victimelor de la oră la oră. Poliția nepaleză a confirmat cel puțin 876 de morți, scrie Mediafax.

UPDATE 16.10: Cutremur în Nepal. Alex Găvan a scris un nou mesaj pe Twitter. „Mare dezastru. Am ajutat la căutarea și găsirea victimelor. Mulți morți. Mult mai mulți răniți. Și mai mulți o să moară dacă nu primesc ajutor aerian urgent”, a scris alpinistul.

Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur
Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur

UPDATE 16.00: Cutremur în Nepal. Tabăra de bază a alpinistilor de pe faţa sudică a Everestului a fost sever afectată în urma celor două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,8 şi, respectiv, 6,7 grade, care s-au produs în dimineaţa zilei de sâmbătă, în muntii Himalaya, la cca. 80 km nord-vest de capitala Nepalului, oraşul Kathmandu, informează Asociatia Romana pentru Alpinism si Explorare.

Cutremur în Nepal: Imagini din zonele afectate

Cutremur în Nepal: Alpinistul Alex Găvan a scăpat nevătămat

Teo Vlad, un alt alpinist român, a anunţat că este în siguranţă
Teo Vlad, un alt alpinist român, a anunţat că este în siguranţă

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, anunţând pe Twitter că nu a fost rănit, relatează CNN. Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial.

"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Alpinistul a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Deocamdată, nu se ştie în ce stare se află ceilalţi doi alpinişti români aflaţi pe munte.

Avalanşa declanşată de cutremurul puternic înregistrat sâmbătă în Nepal a îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, provocând moartea a cel puţin opt persoane, a anunţat Ministerul nepalez al Turismului, citat de Reuters în pagina electronică.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net