Cum afectează Brexit studenţii care vor să plece în Marea Britanie

Ultima actualizare:

    Universităţile din Marea Britanie sunt nemulţumite de rezultatul Brexitfoto: AFP
Universităţile din Marea Britanie sunt nemulţumite de rezultatul Brexitfoto: AFP

Referendumul de joi, 23 iunie, a provocat un val de îngrijorarea în întreaga Europa. Anunţul că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, aşa cum locuitorii ei au votat în cadrul Brexit, duce la o serie de complicaţii pentru cei care vor să plece în această ţară. Prin ei, şi cei care vor să înveţe acolo.

Nu puţini sunt stundenţii români care pleacă la studii în Marea Britanie. Ieşirea Regatului din Uniunea Europeană ar putea veni cu o serie de schimbări pentru tinerii care vor să înveţe la o universitate din Marea Britanie. 

Liderii a 103 universităţi de pe insulă au dat deja publicităţii o scrisoare deschisă luni (20 iunie), în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de impactul pe care l-ar putea avea părăsirea Uniunii atât pentru facultăţi, cât şi pentru elevi. Ei au subliniat că universităţile au o contribuţie importantă pentru economia locală, notează independent.co.uk

"În fiecare an, universităţile aduc peste 73 de miliarde de lire la economia Marii Britanii. 3,7 miliarde de lire sunt aduse de studenţi din UE. Aceştia susţin 380.000 de slujbe", se arată în scrisoare. 

Studenţii britanici au fost şi ei de partea rămânerii în UE: 75% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani au votat împotriva Brexit. 

După anunţarea rezultatelor, cele mai mari universităţi din Marea Britanie s-au grăbit să anunţe că nu vor creşte taxele de înscriere şi şcolarizare, cel puţin nu în anul care va veni. Liderii organizaţiilor universitare au explicat că vor face tot posibilul pentru ca guvernul să finanţeze în continuare programe care să permită studenţilor europeni accesul la universităţilor din Regatul Unit, dar şi studenţilor britanici accesul la programe de pe continent. 

Liderul Uniunii Naţionale a Studenţilor, Megan Dunn, a punctat că: "Educaţia superioară are parte de finanţări considerabile din partea UE, iar rezultatul Brexit va pune presiune asupra universităţilor". Studenţii vor fi îngrijoraţi că lipsa acestor fonduri va duce la o majorare a taxelor". 

În plus, marile centre universitarea au explicat că vor face tot posibilul ca angajaţii şi studenţii din UE să îşi poată continua lucrul în Marea Britanie în aceleaşi condiţii până acum şi după ce Marea Britanie va ieşi oficial din Uniune. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net