Criza din Grecia s-a încheiat? Tsipras a cedat FOTO

Ultima actualizare:
Grecii stau la plajă şi joacă table  fără nici o grijă
Grecii stau la plajă şi joacă table fără nici o grijă

Premierul elen se pare că va accepta toate condiţiile impuse de creitorii internaţionali exact cum au fost ele stabilite la sfârşitul săptămânii trecute, cu unele schimbări minore. Deşi statul elen se află, tehnic, în incapacitate de plată, criza din Grecia ar putea fi evitată.

Informaţia a fost lansată pe piaţă de Financial Times care a intrat în posesia unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei către Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană, marţi noapte, 30 iunie. Scrisoarea de două pagini a fost trimisă creditorilor internaţionali în condiţiile în care programul de susţinere de 240 de miliarde de euro expira marţi la ora 24, iar Grecia nu a plătit tranşa restantă a împrumutului deja acordat, în valoare de 1.54 miliarde de euro.

Criza din Grecia: Vezi aici scrisoarea premierului elen

Scrisoarea publicată de Financial Times prin care premierul Tsipras acceptă condiţiile creditorilor
Scrisoarea publicată de Financial Times prin care premierul Tsipras acceptă condiţiile creditorilor

În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

Criza din Grecia: Ce modificări vor grecii

"Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie", a scris Tsipras. Miniştrii de Finanţe din zona euro au spus înaintea întâlnirii de miercuri să sunt încă deschisi încheierii unui acord cu Atena pentru a evita criza din Grecia. "Vom lua în considerare orice ofertă, dar orice sprijin financiar trebuie să fie acordat în schimbul angajamentelor de a aplica reformele necesare", potrivit Eurogroup.

Criza din Grecia: Atena, o miză importantă în faţa agresiunii ruse

Europa va fi mult mai vulnerabilă în faţa agresiunii Rusiei în cazul în care îşi slăbeşte legăturile cu Grecia, care a jucat un rol critic în cadrul politicii de izolare a fostei Uniuni Sovietice în timpul Războiului Rece şi care rămâne la fel de importantă în perioada Putin. Grecia nu ar fi trebuit să fie admisă în Uniunea Europeană (UE) în 1981 şi ar să fi trebuit dată afară din zona euro cu multe luni în urmă, scrie în ediţia de miercuri a Wall Street Journal Robert D Kaplan, un jurnalist american specializat în ştiinţe politice şi un influent scriitor, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Criza din Grecia: Băncile elene au fost închise

În timp ce sistemul financiar al Greciei este blocat, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea grecilor vor vota "nu" la referendumul de duminică, cu toate că susţinerea a scăzut semnificativ, în urma închiderii băncilor. Ministrul finlandez de Finanţe a scris pe Twitter că solicitarea pentru un nou ajutor va fi tratată "în cadrul procedurilor normale", semnal că nu va fi tratată ca urgenţă, anunţă Mediafax.ro.

Criza din Grecia: S-au plătit pensiile la ghişee deschise special

Cozi lungi s-au format după ce Guvernul a ordonat redeschiderea miercuri a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperaţi, fără carduri bancare, să încaseze până la 120 de euro din cecuri de pensii, relatează AP în pagina electronică. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să analizeze miercuri ultima propunere a Greciei, la câteva ore după expirarea planului internaţional de salvare a ţării fără să se ajungă la un acord, întrerupând o finanţare considerată vitală şi adâncind temeri cu privire la o eventuală ieşire din zona euro.

Criza din Grecia paralizează deciziile de afaceri ale companiilor din Europa

Criza din Grecia paralizează deciziile de afaceri din Europa, companiile amânând vânzările de obligaţiuni şi ofertele de acţiuni, din cauza îmgrijorării investitorilor provocată de criza din Grecia, relatează Bloomberg.

Investitorul imobiliar german ADO Properties a amânat o ofertă publică iniţială, citând volatilitatea pieţei, iar Adler Real Estate a blocat planul de vânzare a unor obligaţiuni convertibile către acţionari.

Companiile de turism TUI şi Thomas Cook au fost asaltate de întrebări din partea turiştilor, legate de accesul la numerar, după ce elenii au introdus controlul capitalului pentru a preveni prăbuşirea băncilor.

Banca Angliei: Criza din Grecia subminează perspectiva stabilităţii financiare

Criza din Grecia subminează perspectiva stabilităţii financiare, avertizează Banca Angliei în raportul bianual publicat miercuri, în care se arată că instituţia a colaborat cu instituţiile europene similare la planuri de rezervă pentru eventualitatea producerii de turbulenţe mari pe piaţă. Băncile se află într-o situaţie mai bună acum, dar există în continuare probleme, se arată în raportul referitor la stabilitatea financiară, citat de Bloomberg.

Criza din Grecia: Alte ţări restante, Zimbabwe, Sudan şi Cuba

Nu toată lumea este panicată cu privire la criza din Grecia. După cum Click! prezenta într-un material de marţi, 30 iunie, cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului de plată pentru eleni, cetăţenii din zonele turistice erau relaxaţi. Corespondenţa despre viaţa în plină criză în Grecia, o puteţi găsi aici.


    Grecii stau la plajă şi joacă table  fără nici o grijă
Grecii stau la plajă şi joacă table fără nici o grijă

Ce criză, doamnă? Ce austeritate? Pe noi nu ne interesează ce vrea Merkel. Nici ce vrea Tsipras (n.r. premierul grec). Să ne lase în pace cu referendumul lor. Noi facem turism din tată-n fiu şi avem aici câţiva măslini. Trăim normal. Nici bogaţi, nici săraci. Vreţi un ouzo şi-o cafeluţă, să vă treacă de oboseală?”, declara Sotiris, patronul unei pensiuni din Lefkada.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net