Cine preia conducerea ISIS. Se crede că fostul lider a fost ucis în Siria

Ultima actualizare:

    Dacă liderul ISIS a murit, așa cum relatează unele agenții de presă, pentru titlul de calif se vor lupta două persoanefoto: AFP
Dacă liderul ISIS a murit, așa cum relatează unele agenții de presă, pentru titlul de calif se vor lupta două persoanefoto: AFP

Presa locală din Siria a declarat că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi , a fost ucis în timpul unui raid aerian din Siria. Dacă aceste zvonuri se confirmă, conducerea organizației teroriste va fi preluată de unul dintre primii doi locotenenți.

Experții consideră că Iyad al-Obaidi și Iyad al-Obaidisunt concurenții de frunte, deși nimeni nu ar putea să-și asume titlul de calif al lui Baghdadi sau comandant general al musulmanilor. Atât Obaidi, cât și Jumili au fost ofițeri în armata irakiană de sub dictatura lui Saddam Hussein.

Ministrul Apărării al Rusiei a declarat în urmă cu câteva zile că Baghdadi ar fi fost ucis într-un raid aerian cu fosfor alb din Siria. Agenția de știri Interfax a citat parlamentarul rus care afirma că cel mai de temut om de pe Pămân a fost ucis 100%, însă grupurile care luptă în regiune și mulți oficiali regionali sunt sceptici, deoarece nu ar fi pentru prima dată când se crede că liderul ISIS a murit.

”Nu avem dovezi concrete care să afirme moartea acestuia”, a declarat colonelul armatei americane, Ryan Dillon, purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale care luptă împotriva statului islamic, potrivit Mirror.

Obaidi, unul dintre presupușii viitori lideri are 50 de ani și a fost ministru al războiului. Jimaili, în vârstă de 40 de ani și cel de-al doilea pretendent la putere, este șeful agenției de securitate a grupului Amniya. Ambii s-au alăturat indurgenței sumaniste în Irak în 2003, în urma invaziei conduse de SUA.

Aceștia au fost asistenți de seamă ai Bagdadului, după ce în 2016 au fost uciși ministrul de război din Cecenia, Abu Omar al-Shishani și propagandarul șef al Siriei, Abu Mohammad al-Adnani,

”Jumaili recunoaște că Obaidi este seniorul lui, dar nu există încă un succesor clar și, depinde de condiții, poate fi oricare dintre ei. Este posibil ca ambii să îi ocupe funcția pe care a avut-o Baghdadi”, a declarata Hisham al-Hashimi, cel care sfătuiește mai multe guverne din Orientul Mijlociu cu privire la domeniul ISIS.

Baghdadi și-a acordat titlul de calif, principalul conducător musulman civil și religios, considerat succesor al profetului Mohammad, în anul 2014. Cu toate acestea, Obaidi și Jumaili nu îndeplinesc condițiile necesare unui calif pentru că nu au o poziție religioasă, iar statul islamic și-a pierdut o mare part din teritoriul său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net