Bogat, dar nefericit! Viața tumultuoasă a lui Kim Jong-Nam: „Se temea pentru viața lui”

Ultima actualizare:

    Fratele vitreg al lui Kim Jong-Un s-a temut mereu pentru viața saFoto: Twitter
Fratele vitreg al lui Kim Jong-Un s-a temut mereu pentru viața saFoto: Twitter

Fratele vitreg al lui Kim Hong-Un, în ciuda faptului că a avut un stil de viață luxos și nu i-a lipsit niciodată nimic, a trăit mereu cu teamă. Frica s-a acutizat imediat după ce actualul lider nord-coreean a preluat puterea. Kim Jong-Nam s-a temut permanent pentru viața sa, deși nu a avut niciodată pretenția de a conduce.

Jurnaliștii de la The Guardian au legătura cu un prieten foarte apropiat al lui Kim Jong-Nam pentru a afla mai multe detalii despre viața sa tumultuoasă. În interviu, este surprinsă o altă latură a acestuia.

În numeroasele sale călătorii la Geneva (Elveția), Kim Jong-Nam îl vizita mereu pe Anthony Sahakian, un vechi prieten pe care l-a cunoscut când erau adolescenți și elevi la o școală internațională din capitala Elveției. El este cel care a fost intervievat de jurnaliști. Atunci când Kim îl vizita pe Anthony, cei doi foști colegi de școală se întâlneau aproape zilnic la o cafea, o țigară sau se plimbau și discutau.

Anthony a mărturisit că amicul său a trăit mereu cu teama că fratele său vitreg l-ar putea vedea ca pe o amenințare la regimul autocratic nord-coreean, mai ales după ce tatăl lor, Kim Jong-Il a murit în 2011. „Un lucru pot spune cert, că nu era interesat de putere.. dorea să iasă din țară. Nu a avut niciodată ambiția de a conduce țara. Nu a acceptat și nu a apreciat ceea se întâmplă acolo. A menținut relații cu regimul, dar de la distanță.”

„Îi era teamă. Nu era mereu o frică justificată, dar devenise paranoic. Era o personalitate politică importantă. Era îngrijorat și era normal să fie.” Încă este neclar care a fost motivul pentru care Kim Jong-Nam, care ar fi trebuit să moștenească puterea, a fost pus pe plan secund. Bunicul său însă, Kim Il-sung, „Marele Lider”, părintele fondator al Coreei de Nord moderne, nu a fost de acord cu relația din afara căsătoriei dintre Kim Jong-Il  și o actriță.

Kim Jong-Nam a fost dus pe când avea doar 12 – 13 ani întâi în Rusia, apoi în Elveția, unde a învățatfranceză, rusă, germană și engleză. Tot atunci l-a întâlnit și pe Anthony. El i s-a prezentat ca fiind fiul unui amvasador, la început, niciun coleg nu știa că este fiul unui lider. „La acea vreme, nnu aveam nicio idee despre diferența dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Era un copil vesel, prietenos, foarte amabil, foarte de treabă și generos.” Singurul lucru care lui Anthony i s-a părut ciudat era faptul că amicul său conducea un luxos Mercedes Benz 600: „Îl conducea el însuși, ceea ce era de-a dreptul surprinzător pentru că noi aveam doar 15 ani pe-atunci.”

Când s-a întors înapoi în țara natală, kim era deja adult, dar se diferenția mult față de ce ceilalți compatrioți ai săi. El avea deja o educație occidentală, se simțea sufocat de izolarea Coree de Nord. Nu putea suporta regimul de viață de acolo.

Kim Jong-Nam i-a vorbit prietenului său și despre regimul de la Phenian. Îi spunea mereu că în Coreea de Nord există a așa-numită gerontocrație, legile fiind dictate de generali bătrâni care s-au născut în regimul lui Stalin, încătușând țara în izolaționism și reguli opresive. Fratele său, Kim Jong-Un, devenise parte a acestui sistem monolitic.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cea mai veche cafenea buc jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net