6 lucruri pe care nu le știai despre coșmaruri

Ultima actualizare:

    Coșmarurile visele care ne provoacă sentimente de spaimăfoto: BuzzFeed
Coșmarurile visele care ne provoacă sentimente de spaimăfoto: BuzzFeed

Coșmarurile sunt acele vise care îți îngrozesc nopțile și nu te lasă să dormi. Din cauza lor te trezești speriat, tremurând, transpirat sau chiar țipând. Unele dintre ele revin și după ce ne-am trezit din ele, iar când adormim la loc continuă să ne înspăimânte în somn.

Iată câteva lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știai despre aceste vise pe care speri să nu le ai atunci când te duci la culcare.

1. Sunt formate din amintiri și alte informații

Potrivit psihologului Michael Breus, citat de BuzzFeed, se pare că imaginile din coșmaruri sunt, de fap, un amestec de amintiri și informații la care ai fost expus în trecut, și, mai ales, reprezentări vizuale ale trăirilor sau emoțiilor tale. De obicei, central acțiunii este influențat de temerile și factorii de stres care te afectează în viața de zi cu zi.

2. Nu sunt neapărat înspăimântătoare

S-a întâmplat vreodată să ai un coșmar îngrozitor iar atunci când îl povestești cuiva să nu mai pară deloc înspăimâintător? Același psiholog explică că este perfect normal ca unele vise pentru tine să fie înfricoșătoare, ia pentru alții să pară normale. De exemplu, dacă fostul tău partener de viață îți apare în vis, pentru tine reprezenta un coșmar, în timp ce pentru alții este complet obișnuit. Totul ține de emoțiile și sentimentele pe care ți le stârnește ție.

3. Poți visa doar persoane pe care le-ai văzut deja

Dacă uneori visezi chipuri pe care ți se pare că nu le-ai văzut niciodată, află că visele sunt în totalitate populate de persoane pe care le-ai văzut de-a lungul vieții tale. Chiar și atunci când visezi un personaj dintr-o carte, pe care îți pare imposibil să-l fi văzut înainte, creierul tău îți arată imaginea unei persoane care se aseamănă foarte bine descrierii tale. Chiar dacă ți se pare o asemănare perfectă, totul este un amestec între trăsăturile faciale ale persoanelor pe care le-ai mai văzut înainte.

4. Emoțiile trăite în coșmaruri te pot trezi din somn

Știi acel sentiment când te trezești îngrozit la ora 4.00 dimineața și îți dai seama că nu ești în apocalipsa zombie? Află că locul din creier în care se formează visele este în strânsă legătură cu cel al răspunsurilor emoționale. Astfel, în timpul unui coșmar, ambele locuri se activează și îți modifică respirația și ritmul inimii, creând o senzație de panică care te va trezi din somn.

5. Coșmarurile se uită mai greu decât visele obișnuite

Dacă atunci când te trezești dintr-un vis frumos încerci să faci tot posibilul să îi păstrezi amintirea pentru cât mai mult timp, atunci când te trezești dintr-un coșmari nu mai știi cum să scapi de el. Din păcate, specialiștii ne informează că acest tip de vise este cu atât mai greu de uitat, cu cât intervine înainte de momentul trezirii. Mai mult, imaginile care declanșează emoții negative sunt mult mai memorabile decât cele pozitive.

6. Stresul înrăutățește coșmarurile

Visele cauzate de stres (stress dreams, așa cum le numește psihologul, n.r.) sunt un tip de coșmaruri care poate cauza panică, dar nu conține imagini deranjante. De exemplu, tu poți fi stresat pentru că cineva neplăcut urmează să te viziteze, însă în vis situația este cu totul alta, adică poți visa că ai întârziat la un examen.

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net