Patronul unui ziar din Rusia, ciuruit chiar în faţa redacţiei

Hadjimurad Kamalov, fondatorul ziarului local „Cernovik”,  a fost împuşcat mortal în timp ce ieşea din redacţie, în oraşul Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Un bărbat înarmat a deschis focul asupra jurnalistului, apoi a fugit cu o maşină în care îl aştepta un complice.

Scena extrem de violentă a fost descrisă şi de redactorul-şef al publicaţiei Biakai Magomedov, care a asistat la asasinat. El a precizat, pentru televiziunea NTV, că primul val de gloanţe l-a doborât pe Kamalov, informează Adevărul.

După ce a căzut, a încercat să-şi acopere capul cu mâinile. Atacatorul s-a apropiat şi a terminat „treaba”.

„Intenţionat l-au ucis chiar în faţa redacţiei. Au vrut să sperie personalul”, spune Magomedov.

Ucis pentru critici

„Nu este exclus ca asasinarea lui Kamalov să aibă legătură cu activitatea sa profesională”
, au comunicat anchetatorii, în contextul în care jurnalistul criticase în mai multe rânduri autorităţile locale.

Hadjimurad Kamalov (46 de ani)  a scris numeroase articole în care denunţa acţiunile Ministerului de Interne din Daghestan.

Din acest motiv, publicaţia Cernovik a făcut obiectul mai multor anchete judiciare. Jurnaliştii s-au confruntat cu nenumărate procese, departamentul contabil cu nesfârşite controale fiscale. La un moment dat, autorităţile au încercat chiar să închidă publicaţia.

Rusia este în topul celor mai periculoase ţări pentru jurnalişti. Multe atacuri asupra jurnaliştilor au rămas nerezolvate, inclusiv asasinarea din 2006 a Annei Politkovskaia, care a demascat atrocităţile comise de autorităţi asupra civililor din Cecenia.