Nu-i timp de criză în fotbalul planetar!

Ultima actualizare:

    Fotbalul din Marea Britanie a devenit de ani buni nu doar cel mai spectaculos din întreaga lume, dar și cel mai bogatfoto: GettyImages
Fotbalul din Marea Britanie a devenit de ani buni nu doar cel mai spectaculos din întreaga lume, dar și cel mai bogatfoto: GettyImages

Fotbalul profesionist nu știe ce-i aia criză. Dacă în politică sau în economie, planeta tremură, ei bine, la fotbal lucrurile stau cu totul diferit. Anul trecut, conform unui alt raport al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA),  au avut loc mai mult de 14.000 de transferuri internaționale. A căror valoare totală a fost de circa 4,5 miliarde de euro, cu 14,3% mai mult decât în 2015.

În fapt, conform datelor FIFA avem de-a face în domeniu cu cea mai mare creștere din 2013 încoace.

De asemenea, raportul indică faptul că anul trecut numărul total al transferurilor internaționale a trecut de pragul a 14.000 de mișcări realizate (o bornă despre care se credea că va fi cu greu atinsă), mai exact 14.591 de tranzacții. Și aici se înregistrează o creștere în raport cu anul anterior, cu aproape 1.000 mai mult decât în 2015, când s-au înregistrat 13.601 de transferuri.

Însă „campioana” în materie a devenit o țară care acum trei ani încheia ultima TOP 20 a celor importante campionate cu un cuvânt de spus în materie de valoare a transferurilor. Este vorba despre China, acolo unde cluburile din prima ligă – în special - au avut nebunia de a cheltui aproape de la egal la egal cu cu cele mai consacrate formații europene. Per total, peste 450 de milioane de dolari americani au pus la bătaie chinezii pentru a atrage jucători cu renume.

Investițiile fără precedent în fotbal ale uneia dintre ultimele țări oficial comuniste de pe planetă au plasat astfel China în Top 5 țări cu putere de cumpărare pe piața transferurilor internaționale.

Specialiștii anunță că pentru China e inevitabilă o „bulă speculativă"

În 2016 China „a înregimentat” câteva nume foarte sonore ale fotbalului mondial, contra unor sume incredibil de mari, atât pentru salarizarea celui în cauză, cât și la cumpărarea jucătorului.

Astfel, mijlocașul brazilian Oscar (Chelsea Londra) a dat fotbalul european pentru cel oriental, semnând cu Shanghai PWIS pentru aproximativ 60 de milioane de euro, în timp ce argentinianul Carlos Tevez a mers la Shanghai Shenhua, pentru 38 de milioane de euro anual.

Cert e că la mijlocul lunii decembrie a anului 2016, „Cotidianul Poporului”, publicația principală a Partidului Comunist Chinez, a cerut cluburilor de fotbal să-și controleze cheltuielile în timpul așa numitei „fereastre de transfer”, de la începutul acestui an, în scopul păstrării echilibrului financiar, dar mai ales pentru a se evita un posibil „balon speculativ", foarte invocat déjà de analiștii internaționali, care cred că afacerea nu va renta pe termen lung, dat fiind că investițiile nu sunt susținute de puterea de cumpărare, totuși scăzută, a contribuabilului chinez, și afectate de scăderea accentuată a vânzărilor de bilete, dar și a celorlalte instrumente de marketing care nu funcționează după aceeași rețetă ca în cazul fotbalului european.

Ofensiva chineză, în ciuda dimensiunilor ei semnificative, a adus cluburile din această țară pe locul cinci în topul celor mai bogate și mai active ligi fotbalistice europene.

Englezii și germani, cei care conduc „ostilitățile” în materie

Cei mai mari cheltuitori rămân însă, și asta nu de ieri, de azi, cluburile britanice, care au pus anul trecut la bătaie aproape 14 miliarde dolari americani, cu 8,7% mai mult față de 2015. Premier League e urmată de Bundesliga, nemții cheltuind 576,4 milioane de dolari, un plus de aproape 56 de procente comparativ cu anul precedent.

Spania, cu circa 509 milioane de dolari americani și Italia, cu 508.5 milioane de dolari americani iau fața Chinei, în timp ce Franța e a șasea în acest inedit top, cu circa 208 milioane de dolari americani cheltuiți pe transferuri în 2016.

De remarcat că în cazul spaniolilor, italienilor și francezilor, cifrele sunt în scădere, cu diverse procente, cea mai mare înregistrându-se în prima ligă franceză. Pe de altă parte, tot aceste trei țări sunt, în aceeași ordine, Spania, Italia și Franța, și cele care au preferat și au și încercat să încaseze sume importante din transferuri de jucători, reușind astfel să-și echilibreze balanța de venituri și cheltuieli, disciplină financiară asupra căruia FIFA a insistat în ultimii ani.   

Raportul FIFA relevă o creștere semnificativă a cheltuielilor de transferuri și în cazul cluburilor din Rusia, de 383% în 2016 comparativ cu 2015, în valoare totală de puțin peste 114 milioane de dolari americani. Rusia este țara ce va găzdui anul viitor turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal.

Desigur, microbistul român nu trebuie să caute vreun club din prima noastră ligă în acest clasament. Pentru noi aceste reguli par de neatins și ca atare în loc de jucători profesioniști avem măscărici, iar în loc de stadioane moderne, maidane. Cu două, trei excepții absolut notabile!  

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net