Încă un jurnalist american a fost decapitat. Reacţia SUA

Ultima actualizare:

    Steven Sotloff este al doilea jurnalist american decapitat în ultima lună
Steven Sotloff este al doilea jurnalist american decapitat în ultima lună

Jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au revendicat marţi execuţia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, într-o înregistrare video care a provocat "dezgustul" occidentalilor, relatează AFP.

În această nouă înregistrare, intitulată "al doilea mesaj către America", jurnalistul Steven Sotloff apare în genunchi, purtând o bluză de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuţit.

Bărbatul înarmat, îmbrăcat în negru, condamnă intervenţia Statelor Unite în Irak şi duce cuţitul la gâtul jurnalistului în vârstă de 31 de ani.

Călăul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezintă apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, şi ameninţă că-l va executa. "Revin, Obama, şi revin din cauza politicii tale externe arogante faţă de Statul Islamic", a declarat bărbatul mascat în această înregistrare video de cinci minute.

Această înregistrare este asemănătoare celei difuzate la 19 august - primul mesaj către America - în care un insurgent cu accent britanic îl decapita pe jurnalistul american James Foley, în vârstă de 40 de ani. Jihadiştii afirmau în această înregistrare că Steven Sotloff va fi viitorul executat în cazul în care Statele Unite nu încetează bombardarea unor poziţii aflate sub controlul SI în Irak.

Sotloff, dat dispărut de 12 luni, ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ţinută în secret.

Familia lui Steven Sotloff, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a anunţat marţi că este "la curent cu această tragedie oribilă şi că plânge moartea sa în intimitate". "Familia nu va face comentarii în public în această perioadă", a precizat el.

Shirley Sotloff, mama jurnalistului, s-a adresat direct, într-o înregistrare video difuzată la 27 august, liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, pentru a-l îndupleca să-i elibereze fiul.

"Dumneavoastră, califule, puteţi acorda o amnistie. Vă cer, vă rog, să-l eliberaţi pe fiul meu", a implorat ea. "Ca mamă, cer justiţiei voastre să fie miloasă şi să nu-mi pedepsească fiul pentru lucruri asupra cărora nu are niciun control", a declarat ea.

Casa Albă şi Departamentul de Stat au anunţat că serviciile americane de informaţii sunt pe cale să "autentifice cât mai rapid posibil" acest document video. "Dacă se dovedeşte autentic, suntem consternaţi de asasinarea brutală a unui jurnalist american nevinovat şi prezentăm familiei şi prietenilor lui cele mai sincere condoleanţe", afirmă, citată într-un comunicat, Bernadette Meehan, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

În cazul în care înregistrarea "video (a acestei crime) este autentică, suntem dezgustaţi", a adăugat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Premierul britanic, David Cameron, a apreciat, marţi seara, într-o scurtă declaraţie, că înregistrarea video care prezintă decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, reperată de SITE, un centru american de supraveghere a site-urilor islamiste, este "absolut dezgustătoare şi infamă". Cameron a anunţat că va face o declaraţie mai târziu.

Preşedintele francez François Hollande a condamnat "cu groază, dacă se confirmă, execuţia abominabilă a unui american". "Este un act barbar (...) care relevă natura infamă" a SI, a adăugat el.

Cea mai influentă organizaţie de apărare a drepturilor musulmanilor în Statele Unite, Council on American-Islamic relations (CAIR), a condamnat decapitarea lui Steven Sotloff.

"Nu există vreun cuvânt care să descrie groaza, dezgustul şi întristarea resimţite de musulmanii din Statele Unite şi lumea întreagă după acest act de violenţă de neconceput şi care contravine islamului comis de gruparea teroristă SI", a relevat CAIR într-un comunicat. "Acţiunile criminale ale SI sunt contrare legii islamice", a adăugat organizaţia musulmană.

În urmă cu două săptămâni, uciderea de către SI a reporterului american James Foley a şocat Statele Unite, unde numeroase voci l-au îndemnat pe preşedintele Barack Obama să ia în calcul extinderea atacurilor aeriene în teritoriul sirian.

Dar preşedintele american a răspuns săptămâna trecută că Statele Unite încă "nu au o strategie", cu toate că numeroşi comentatori aşteptau mai degrabă să anunţe extinderea atacurilor în Siria, unde SI a ocupat vaste teritorii.

Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat marţi că discursul de condamnare nu este "suficient". "Domnule preşedinte, dacă nu sunteţi în măsură să elaboraţi o strategie, cel puţin să ne spuneţi care este obiectivul în ceea ce priveşte SI", a afirmat senatorul american.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net