FOTO Aşa şi-a trăit viaţa cea mai excentrică şi bogată femeie din Spania

Ultima actualizare:

    Ducesa de Alba a Spaniei, a dansat flamenco la nunta sa, impresionând audienţaFoto: Guliver/Getty Images
Ducesa de Alba a Spaniei, a dansat flamenco la nunta sa, impresionând audienţaFoto: Guliver/Getty Images

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y Silva, cunoscută şi sub titlul Ducesa de Alba, a murit joi, 20 noimebrie, la 88 de ani, după 3 zile de agonie.

Excentrica ducesă, care suferea de o aritmie cardiacă şi gastroenterită, s-a stins din viaţă din cauza complicaţiilor apărute după o pneumonie.

  • Cu o avere estimată la 2,8 miliarde de euro, proprietară a numeroase palate fabuloase, case la ţară, terenuri şi a unor opere de artă nepreţuite, Cayetana a trăit o viaţă extravagantă.
  • S-a născut în 1926, la Madrid, într-un palat neoclasic, dar şi-a petrecut mare parte din copilărie la Londra, unde tatăl său era ambasador. În această perioadă a cinat cu Winston Churchill şi a împărţit jucăriile cu Prinţesa Margareta.
  • S-a căsătorit în 1947, la 21 de ani, cu aristocratul Luis Martinez de Irujo, nunta sa atrâgând atenţia presei internaţionale prin opulenţa şi extravaganţa ei. Soţul a murit în 1972.
  • A avut şase copii, nouă nepoţi şi trei strănepoţi.
  • S-a recăsătorit în 1978 cu Jesús Aguirre y Ortiz de Zárate, doctor în teologie şi fost preot iezuit, nunta acestora fiind foarte controversată deoarece soţul, cu opt ani mai tânăr ca ea, era un copil ilegitim, un fapt foarte scandalos în Spania anilor '70. Aguirre a murit în 2001.
  • Al treilea soţ a fost funcţionarul civil Alfonso Diez, cu 25 de ani mai tânăr, cu care s-a căsătorit în 2011. Legătura celor doi a iscat mari dispute în sânul familiei, care s-a opus total mariajului. Pentru a pune capăt speculaţiilor conform cărora Diez se căsătoreşte cu ea pentru bani, Ducesa de Alba şi-a împărţit toată averea copiiilor înainte de nuntă. Deşi avea 85 de ani, la petrecere, Cayetana şi-a ridicat rochia şi a uimit publicul printr-un dans de flamenco.
  • Clientă fidelă a cabinetelor de chirurgie estetică şi etalonul unui stil vestimentar excentric, ducesa a fost preferata tabloidelor din Spania, care i-au acordat mereu un spaţiu editorial generos.
  • Pablo Picasso a rugat-o să-i pozeze nud pentru a recrea o operă celebră a lui Francisco Goya, dar primul său soţ cu o mentalitate mai conservatoare i-a interzis acest lucru.
  • A intrat în Cartea Recordurilor drept posesoarea celor mai multe titluri nobiliare: 49, dintre care 7 titluri de ducesă, 19 titluri de  marchiză şi 22 de titluri de contesă.
  • A avut una dintre cele mai uimitoare colecţii de artă, care include opere importante ale lui Goya, Rembrandt şi Velazquez.
  • Le-a găzduit pe Audrey Hepburn, Grace Kelly şi Jackie Kennedy în timpul vizitelor acestora în Spania şi în 1959 şi-a dat palatul din Madrid pe mâna designerului francez Yves Saint Laurent pentru a organiza aici o prezentarea de modă marca Dior.
  • A fost pasionată de coride şi flamenco, deseori fiind invitata de onoare de la aceste spectacole în Sevilia.
  • În tinereţe, s-a lăsat fotografiată de Richard Avedon şi Cecil Beaton şi a apărut pe copertele revistelor Time şi Harper's Bazaar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net