Controversele din viaţa lui Juan Carlos, regele cu 1.500 de amante şi afaceri dubioase

Ultima actualizare:
Regele Juan Carlos şi prinţesa germană  Corinna Sayn-Wittgenstein
Regele Juan Carlos şi prinţesa germană Corinna Sayn-Wittgenstein

Regele Spaniei, Juan Carlos, a renunţat luni la tron după 39 de ani de domnie. El a abdicat în favoarea fiului său Felipe. După aproape patru decenii, monarhul se retrage în urma unor probleme personale, iar acuzaţiile de corupţie aduse Casei Regale spaniole şi aventurile Regelului au ajutat la luarea deciziei.

Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, a venit la putere la două zile după moartea dictatorului Francisco Franco şi a ajutat Spania să treacă de la dictatură la democraţie. Însă în ultimii ani, popularitatea lui a scăzut din cauza scandalurilor în care a fost implicat.

Un adevărat Don Juan, Regele Spaniei ar fi avut peste 1.500 de amante, printre care nume sonore precum Prinţesa Diana, actriţa Sara Montiel şi prinţesa germană Corinna Sayn-Wittgenstein (47 de ani), de care s-a despărţit în 2012.

Regele Juan Carlos şi prinţesa germană Corinna Sayn-Wittgenstein


    Regele Juan Carlos şi prinţesa germană  Corinna Sayn-Wittgenstein
Regele Juan Carlos şi prinţesa germană Corinna Sayn-Wittgenstein

Relaţia cu Diana ar fi început în Mallorca, în 1987, când prinţesa a fost zărită de mai multe ori în compania Regelui, care era extreme de apropiat de micul Prinţ William.

Juan Carlos, alături de Diana, Prinţul Charles şi Prinţul William

Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)
Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)

Conform autoarei şi jurnalistei Pilar Eyre, care a scris o carte despre regina Sofia, cei doi monarhi nu au mai împărţit patul conjugal de peste 35 de ani.

Juan Carlos, alături de Regina Sofia

Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)
Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)

Nici cheltuielile enrome ale familiei regale nu i-au fost benefice Regelui. Cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, în timp ce Juan Carlos are o avere personală de cinci milioan de dolari, stilul extravagant de viaţă al familiei regale a generat controverse.

În 2012, Juan Carlos a plecat într-o călătorie în Botswana, în timpul cărei a împuşcat un elefant, iar suma cheltuită pentru o săptămână petrecută în safari s-a ridicat la peste 27.000 de dolari. Excursia a provocat un val de nemulţumiri, în condiţiile în care majoritatea spanililor de rând se confruntau cu măsuri dure de austeritate: aproape 680.000 de case au rămas fără nicio sursă de venit şi milioane de oameni au rămas fără slujbă în urma crizei economice.

În plus, din cauza incidentului, Juan Carlos a fost înlăturat din funcţia de preşedinte onorific al fundaţiei World Wide Fund for Nature (WWF)

Cel mai mare scandal în care a fost implicată casa regală din Spania au fost acuzaţiile de corupţie aduse Prinţesei Christina şi soţului ei, Inaki Urdangarin. Ginerele Regelui este acuzat că s-a folosit de organizaţia de caritate pentru a delapida şase milioane de dolari. Urdangarin, un fost hanbalist, este încă cercetat pentru corupţie, alături de alte 14 persoane, iar Prinţesa Christina, a şaptea la succesiunea tronului, a fost primul membru al familiei regale chemat într-un tribunal.

Juan Carlos şi prim-ministrul spaniol, după ce monarhul a semnat actul de abdicare

Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)
Juan Carlos a abdicat (foto: reuters)

Investigaţia, care durează de trei ani, a scos la iveală stilul costisitor de viaţă al Casei Regale din Spania. Christina şi soţul ei au cheltuit sume exorbitante pe vacanţe (20.000 de euro pentru un zbor cu avionul până în Brazilia pentru ei şi cei patru copii) sau pe casa lor din Barcelona (170.000 de dolari au fost aruncaţi pe mobilier).

Decizia lui Juan Carlos pentru a abdica a venit şi pe fondul numeroaselor probleme de sănătate. Monarhul a suferit cinci intervenţii în ultimii doi ani, printre care şi o operaţie pentru a înlătura o tumoare benignă la plămâni.

După 40 de ani în care s-a aflat la cârma statului spaniel, Juan Carlos va fi înlocuit de fiul său, Felipe, în vârstă de 46 de ani, a cărui reputaţie e încă intactă. Prinţul, care nu a fost afectat de aventurile tatălui sau acuzaţiile de corupţie aduse surorii, este însurat din 2004 cu Leticia Ortiz Rocasolano, o fostă jurnalistă CNN. Cuplul are două fete, Leonord (născută în 2005) şi Sofia (născută în 2007).

Felipe şi soţia sa

Juan Carlos, alături de Diana, Prinţul Charles şi Prinţul William (foto: Hepta)
Juan Carlos, alături de Diana, Prinţul Charles şi Prinţul William (foto: Hepta)

Juan Carlos s-a născut în 1938, la Roma, acolo unde familia regală s-a stabilit după instaurarea Republicii Spaniole în 1931. Viitorul rege s-a căsătorit la Atena, la 14 mai 1962, cu Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei, fiica regelui Paul al Greciei. Ea era ortodoxă însă s-a convertit la roman-catolicism pentru a deveni regină a Spaniei. Împreună au două fiice (Elena şi Christina) și un fiu (Felipe).

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net