Război în Ucraina. Rusia se răzbună pretinzând Kievului penalităţi uriaşe pentru gaze

Ultima actualizare:

    Armata ucraineană încearcă să cucerească poziţiile ocupate de separatiştii proruşi. (Foto: Reuters)
Armata ucraineană încearcă să cucerească poziţiile ocupate de separatiştii proruşi. (Foto: Reuters)

Confruntări aveau loc joi între forţe loiale autorităţilor şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainul, soldate cu cinci morţi, după ce Kievul a decis să treacă la ofensivă, în contextul eşecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova, relatează AFP.

"Până la cinci" insurgenţi proruşi au fost ucişi, iar un militar ucrainean a fost rănit în cursul operaţiunii ucrainene pentru preluarea controlului asupra oraşului Slaviansk, aflat sub controlul separatiştilor, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

"În timpul confruntărilor, până la cinci terorişti au fost eliminaţi. Un soldat a fost rănit" în rândul forţelor ucrainene, a anunţat ministerul într-un comunicat, adăugând că trei baraje instalate de separatişti la intrarea în oraş au fost "distruse".

Jurnalişti AFP au auzit focuri de armă la un baraj al insurgenţilor de la intrarea prin partea de nord în Slaviansk, iar ulterior au văzut mai multe blindate, inclusiv una arborând steagul ucrainean, trecând de postul de control, incendiat de către proruşi.

Armata ucraineană încearcă să cucerească poziţiile ocupate de separatiştii proruşi. (Foto: Reuters)
Armata ucraineană încearcă să cucerească poziţiile ocupate de separatiştii proruşi. (Foto: Reuters)

Rusia face manevre la graniţă

Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, a anunţat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

"Exerciţii ale unităţilor districtelor militare din Sud şi Vest au început", a declarat Şoigu, citat de agenţiile ruse, explicând că Rusia este "constrânsă să reacţioneze" faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina.

Gazprom cere 11,4 miliarde de dolari penalităţi Ucrainei

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, a trimis companiei ucrainene Naftogaz o notă de plată de 11,4 miliarde de dolari reprezentând penalităţi datorate de partea ucraineană, care a cumpărat anul trecut circa o treime din gazele naturale asumate prin contract.

Naftogaz avea obligaţia, conform termenilor contractului cu Gazprom, să importe anul trecut 41,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, însă a cumpărat doar 12,9 miliarde de metri cubi, scrie agenţia Interfax, citată de Reuters.

Suma de 11,4 miliarde de dolari se adaugă datoriilor de 2,2 miliarde de dolari pentru gaze importate dar neachitate încă, a afirmat o sursă apropiată situaţiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că Ucraina datorează Rusiei penalităţi totale de 18,4 miliarde de dolari pentru că nu a cumpărat gaze naturale conform obligaţiilor asumate prin contract.

Guvernul de la Kiev încearcă să-şi reducă dependenţa de importurile de energie din Rusia, întrucât Putin foloseşte exporturile energetice ca instrument politic. Ucraina importă din Rusia aproximativ jumătate din gazele naturale consumate şi este ruta de tranzit pentru 15% din gazele consumate anual de Europa.

UE sprijină Ucraina, dar vrea pace

Uniunea Europeană a recunoscut, joi, dreptul Ucrainei de a-şi apăra suveranitatea, îndemnând însă toate părţile să contribuie la detensionarea crizei, informează AFP.

"Recunoaştem dreptul Ucrainei de a lua măsuri pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale", a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Dar, din nou, toţi semnatarii Acordului de la Geneva trebuie să facă tot posibilul pentru detensionarea situaţiei", adaugă el.

Acordul de la Geneva a fost semnat de reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite şi Uniunii Europene.

"Toate părţile care au semnat Acordul de la Geneva trebuie să facă totul pentru aplicarea dispoziţiilor, folosind influenţa pe care o au asupra grupurilor ilegale pentru încetarea violenţelor", a cerut Catherine Ashton.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net