Testări gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare, în Capitală

Ultima actualizare:

    Spirometria este cea mai utilizată metodă de depistare a astmului și a BPOC
Spirometria este cea mai utilizată metodă de depistare a astmului și a BPOC

Societatea Română de Pneumologie (SRP) organizează o nouă campanie de testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor pulmonare. Examinările vor avea loc în Capitală în zilele de 27 și 28 mai, în Parcul Tineretului. Printre cele mai întâlnite afecțiuni respiratorii și pulmonare se numără astmul bronșic și bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC).

Astmul bronșic este o boală cronică ce afectează căile respiratorii și se manifestă printr-o hiperreactivitate bronșică. Aceasta facilitează apariția unor episoade recurente de tuse, respirație greoaie, anxietate, în special noaptea și dimineața devreme. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple. Pentru depistarea timpurie a acestei afecțiuni care ne poate da bătăi de cap toată viața, specialiștii SRP vor efectua testări gratuite (spirometrii) în zilele de 27 și 28 mai, în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor). Medicii vor fi în parc între orele 9.00 și 17.00.

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000-1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație. Conform unui Document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever.

Astmul poate fi controlat

Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de severă, încât nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienții încă nu știu că pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc.Dacă unii factori de risc nu pot fi controlați (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbații – sau istoricul familial de alergii sau astm bronșic – frecvent, persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlat și care, deci, ar putea fi evitați astfel încât să le îmbunătățească pacienților calitatea vieții.

Care sunt cei mai importanți factori de risc care pot fi controlați

fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători;factorii de mediu: astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă;praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronsic;gândacii: s-a demonstrat că oamenii ce care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți.„Am observat că în ultimul timp vin tot mai mulți oameni să-și facă controale de rutină, unii știu chiar și de spirometrii, iar asta nu poate decât să mă bucure. Sunt încântată că eforturile Societății Române de Pneumologie îi ajută cu adevărat pe oameni, iar faptul că anul acesta celebrăm zece ani de tradiție confirmă încă o dată cât de eficiente sunt campaniile de informare pe de o parte și, pe de altă parte, cât de multă nevoie avem de ele.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net