Pe şosea e primăvară, pe trotuar e Polul Nord

Ultima actualizare:

    Mersul prin zăpada  de pe trotuare  e sport extrem  în BucureştiFoto: Sever Gheorghe
Mersul prin zăpada de pe trotuare e sport extrem în BucureştiFoto: Sever Gheorghe

Românii au un pronunţat simţ al proprietăţii, dar care se risipeşte brusc atunci când le spui că vine şi cu obligaţii. Deşi ninsoarea a încetat de mai bine de 24 de ore, nu mulţi au fost cei care şi-au dat zăpada din faţa caselor. În Bucureşti se circulă mai bine cu maşina decât pe jos.

Şoselele arată mai bine decât trotuarele. Criticaţi în fiecare an pentru neputinţa afişată la deszăpezire, edilii şi drumarii par a-şi fi învăţat lecţia.


    Strada Teiul  Doamnei era mai  prietenoasă,  ieri, cu şoferiiFoto: Sever Gheorghe
Strada Teiul Doamnei era mai prietenoasă, ieri, cu şoferiiFoto: Sever Gheorghe

Bucureştiul maşinilor n-a avut nevoie de mult timp pentru a ieşi din nămeţi, în schimb trotuarele sunt mai degabă nişte anevoioase poteci din munţi. Bucureştenii n-au ascultat sfatul edililor şi n-au prea ieşit „afară la zăpadă”.


    Pentru a nu merge  pe stradă, oamenii  au făcut cărări ca-n  munţi pe trotuareFoto: Sever Gheorghe
Pentru a nu merge pe stradă, oamenii au făcut cărări ca-n munţi pe trotuareFoto: Sever Gheorghe


    Mormanele de zăpadă zac  încă pe marginea  şoselelorFoto: Sever Gheorghe
Mormanele de zăpadă zac încă pe marginea şoselelorFoto: Sever Gheorghe

În timp ce tinerii dau vina pe primari pentru mormanele de zăpadă de pe trotuare, bătrânii îl regretă pe Ceauşescu, fiindcă le punea lopata-n mână celor care azi doar critică. Pe strada Teiul Doamnei, din sectorul 2, se iscase o întreagă dezbatere, ieri la prânz. Un pensionar care se apropie de 70 de ani avea doar vorbe de ocară la adresa tinerilor, prea comozi pentru a ieşi să facă sport dând la lopată. „Pe strada noastră au ieşit cu toţii, din blocuri, la deszăpezire. Cei mai mulţi erau oameni de peste 50 de ani. Păi ce, numai noi locuim la bloc?”, se întreba Constantin Matache.

simeon stalpnicul png

O voce piţigăiată, venită de nu ştiu unde, i-o retează scurt: „Lasă, bre nene, că nici primarul nu-i mai breaz. Uite, aici e o şcoală. Trebuia să ies eu să dau la lopată ca să fie curăţat trotuarul”?, zice vocea feminină, îndepărtându-se năvalnic.


    Pietonii circulă pe  şosea, căci trotuarele  sunt pline de  maşini înzăpeziteFoto: Sever Gheorghe
Pietonii circulă pe şosea, căci trotuarele sunt pline de maşini înzăpeziteFoto: Sever Gheorghe

Conform regulamentelor în vigoare, proprietarii de imobile au obligaţia să-şi cureţe trotuarele din faţa locuinţelor în termen de 24 de ore de la încetarea ninsorii. În ciuda acestor reglementări, oamenii nu se înghesuie să-şi facă datoria de buni cetăţeni. Amenzile nu sperie aproape pe nimeni, fiindcă se încadrează între 200 şi 500 de lei.

simeon stalpnicul png

La Ploieşti, de exemplu, sancţiunile pentru persoanele fizice sunt de trei ori mai mari, între 500 şi 1.500 de lei. Până acum edilii Primăriei Capitalei au fost cam indulgenţi cu locatarii şi s-au abţinut de la aplicarea de sancţiuni. Doar primăriile de sector au trecut la „represalii” împotriva celor care nu înlesnesc circulaţia pietonală. Însă, înainte de a-i pune la plată, angajaţii direcţiilor de control din cadrul Poliţiei Locale le-au lăsat bileţele în cutiile poştale pentru a le aminti ce obligaţii au.


    Amenzile pentru  necurăţarea  trotuarelor nu  sunt de speriatFoto: Sever Gheorghe
Amenzile pentru necurăţarea trotuarelor nu sunt de speriatFoto: Sever Gheorghe
image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net