21 de motive pentru care trebuie să ieși seara din casă, în Capitală

Ultima actualizare:

    „Cloud” e un ciorchine de becuri, creație a unor artiști canadieni (foto: spotlightfestival.ro)
„Cloud” e un ciorchine de becuri, creație a unor artiști canadieni (foto: spotlightfestival.ro)

Vineri și sâmbătă are loc în Capitală primul festival al luminii, „Spotlight International Festival”. Pe bucureșteni îi așteaptă 21 de instalații de iluminat inedite, amplasate în zonele centrale ale orașului. Evenimentul e adus în București de centrul de proiecte culturale al Primăriei București, ARCUB.

Orașul de pe Dâmbovița strălucește ca niciodată în aceste zile, datorită unui eveniment dedicat luminii. Zeci de artiști, designeri și arhitecți din România și din alte țări europene au expus pe străzi 21 de instalații de iluminare, adevărate opere de artă închinate luminii. Pe Calea Victoriei și în Centrul Istoric bucureștenii găsesc 16 instalații de artă, printre care se numără proiecte prezentate în cadrul celor mai mari festivaluri de acest gen din Europa, dar și lucrări realizate de artiști români.

The Cube
The Cube

O mare parte din instalații sunt realizate special pentru Spotlight Festival – Urban Neon Forest, Triangles Unfold, Lux Magnetica, Constelație Urbană – dar publicul va avea parte și de proiecte ale unor artiști români care au reprezentat țara la festivaluri internaționale. Exemplul este instalația Ghost Ship, o hidro-hologramă a celebrei corăbii „Olandezul zburător”, creată de arhitecții din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. Vasul va putea fi văzut la Piața Națiunile Unite, pe râul Dâmbovița.

Ghost ship e o hidro-hologramă a vasului „Olandezul zburător”
Ghost ship e o hidro-hologramă a vasului „Olandezul zburător”

Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se transformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este și mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe submersibile aruncă în aer jeturi de apă de 12 m înălțime, formând astfel două ecrane de vapori perpendiculare. „Vasul Fantomă” este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W.

Principalele clădiri din central Capitalei sunt iluminate superb pe timp de noapte pentru a aduce un plus de magie festivalului. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie vor prinde viață și vor completa perfect spațiile expoziționale ale galeriei-gigant în aer liber.

Biblioteca Centrală Universitară Carol I
Biblioteca Centrală Universitară Carol I

Un alt element inedit al festivalului este expoziția de fotografie rezultată din campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociația Free Miorița. Scopul campaniei este acela de a descoperi școli și oameni care nu au electricitate și de a le duce lumină prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. După lăsarea întunericului, expoziția „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalație realizată din becuri opaiț și felinare. 

Iluminat stradal
Iluminat stradal

Iată traseul celor 21 de instalații
Iată traseul celor 21 de instalații

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net