Uite cum să ai pe masa de Paşte cel mai bun cozonac!

Ultima actualizare:
Prepararea cozonacilor
Prepararea cozonacilor

Înalţi, pufoşi şi delicioşi. Cu nucă, ciocolată, stafide, cacao sau rahat. Dulci, tradiţionali sau glazuraţi, cozonacii de Paşte nu vor lipsi de pe masa nici unui român, fie că îi vom cumpăra din magazin, fie că îi vom prepara acasă. Şi, pentru că te pregăteşti de sărbători, Click! îţi spune cum să cumperi şi cum să coci cei mai gustoşi cozonaci.

Brutăriile, magazinele alimentare, supermarket-urile şi hypermarket-urile au scos la vânzare primii cozonaci pentru Paşte, iar la standurile special amenajate vei găsi o mulţime de sortimente. În Carrefour, cora, Real sau Mega Image se vând de la cei tradiţionali, ca la mama acasă, până la cei sofisticaţi cu glazură de ciocolată.

Ai de unde alege, oferta este pentru fiecare buzunar, însă trebuie să fii atent ce cumperi! Ca orice alt produs alimentar, cozonacii se aleg în funcţie de prospeţime şi etichetă!

Ce găsim în magazine?

În magazine vei găsi cozonaci tradiţionali româneşti cu nucă, rahat şi stafide dar şi sortimente mai sofisticate, cu glazură de ciocolată sau vanilie, ambalate în cutii de carton şi care te vor costa un pic mai scump. La raioane este deja aglomeraţie însă este recomandat, totuşi, să nu cumperi de pe acum. Până la Paşte, chiar dacă produsul nu va expira, se va învechi.


    Prepararea cozonacilor
Prepararea cozonacilor

De unde cumperi?

Alege produsele din brutării sau de la raioanele special amenajate din supermarket. În hypermarket-uri există şi produse preparate pe loc şi scoase apoi la vânzare. Sunt cozonacii marcă proprie care se coc în cuptoarele din incinta magazinului. Dacă vrei să cumperi de aici, trebuie să ştii că produsele sunt proaspete, ai posibilitatea să cumperi la kilogram şi să alegi ce-ţi place.

Citeşte eticheta!

Verifică termenul de garanţie, ingredientele, eticheta nutriţională! Trebuie să ştii că produsele care se vând în magazine conţin îndulcitori, coloranţi, arome şi multe alte E-uri. Nutriţioniştii recomandă să pregăteşti chiar tu, acasă, cozonacii.

Produsele pot fi găsite în magazinele Carrefour.

Ingrediente: 2 kg făină, 650 g zahăr, coaja de la 2 lămâi, 7 ouă, 4 plicuri drojdie uscată, 150 -200 ml ulei, 1 linguriţă sare, 1, 200 litri lapte.

Umplutura: 300 g nucă, 500 g rahat, 3-4 linguri de cacao, 200 g stafide.

Preparare: Nuca se toacă grosier, se amestecă cu cacao şi zahăr (circa 150 g ) şi apoi cu stafidele. Umplutura e uscată.

Se cerne făina şi se presară drojdia. Laptele se pune pe foc împreună cu zahărul şi se înfierbântă bine, apoi se adaugă esenţa şi coaja de lămâie .

Fierbinte, se toarnă peste făină şi se amestecă cu lingura. Se adaugă ouăle bătute. Se frământă bine. Apoi, se toarnă câte puţin ulei şi se frământă iar coca. După ce nu se mai lipeşte de mână se acoperă şi se lasă la dospit. Formăm cozonacii, întindem aluatul cu mâna şi punem pe o parte umplutura cu cacao şi pe cealaltă rahat tăiat bastonaşe.

Lăsăm apoi iar aluatul la dospit circa 30-40 de minute şi apoi îi coacem la foc mic circa 10 minute până fac o crustă, apoi la foc mai mare încă 20 minute. În funcţie de cuptor. Se încearcă cu scobitoarea. (Reţetă trimisă de Miclescu Mirela)

Dacă vrei să prepari cozonacul la tine acasă, respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!8 Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată şi tot la temperatura camerei.

- Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent. - Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe - nu foarte fierbinţi, nu foarte reci. - Când amestecaţi drojdia, apa şi făina nu adăugaţi sare!- Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine. - Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare.- Zahărul se va încorpora mai uşor dacă este topit în lapte.- Aluatul trebuie frământat foarte bine, până se dezlipeşte uşor de pe mână. - Nu deschideţi cuptorul 20 de minute după ce puneţi aluatul la copt.- Pentru a nu se arde, folosiţi hârtie de copt în tăvi şi puneţi un vas cu apă în cuptor.- Pentru a nu se usca, la jumătatea timpului necesar coacerii puneţi deasupra tăvii o hârtie de copt unsă cu ulei.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net