Uite cum poţi să scapi de datorii de la 1 august!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În mai puţin de o lună, cei care sunt copleşiţi de datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul şi, astfel, să-şi plătească restanţele. Click! îţi spune care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi într-o astfel de situaţie, potrivit Legii privind insolvenţa persoanelor fizice.

De la 1 august, datornicii vor putea intra în proceduri care să-i ajute să-şi rezolve problemele financiare. Legea prevede trei proceduri: una pe bază de plan de rambursare, una ce presupune vânzarea bunurilor (lichidare de active) şi una simplificată, care se va aplica doar anumitor datornici, potrivit avocatnet.ro

Cine poate beneficia de prevederile legii

Numai un datornic cu domiciliul în România, cu reşedinţa/reşedinţa obişnuită de cel puţin şase luni poate intra într-o procedură de insolvenţă. Datornicul trebuie să fie în stare de insolvenţă şi să nu existe vreo şansă reală ca el să-şi revină cu banii într-un an de zile, astfel încât să-şi plătească datoriile la timp şi să ducă un trai decent.

Care trebuie să fie valoarea datoriilor

Ca să-i fie aprobată o cerere de intrare într-o procedură de insolvenţă, o persoană trebuie să aibă datorii de valoarea a cel puţin 15 salarii minime pe economie. Adică, de cel puţin 21.750 de lei.

Paşii pentru intrarea în insolvenţă

  • Datornicul depune la comisia de insolvenţă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Dacă situaţia sa nu e chiar atât de grea, atunci el depune o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor. Dacă i se pare că situaţia sa este compromisă total, datornicul poate face cererea direct la instanţa de judecată şi poate cere direct intrarea în insolvenţă prin lichidarea de active (adică se trece la vânzarea bunurilor sale).
  • Planul de rambursare este cel pe care îl face datornicul cu administratorul procedurii de insolvenţă în care a intrat. Planul include o serie de informaţii: cât de mari sunt datoriile persoanei, către cine şi ce datorează, care sunt termenele, dar şi care sunt măsurile ce se vor lua pentru ca datornicul să-şi revină din punct de vedere financiar şi să iasă din starea de insolvenţă, potrivit avocatnet.ro.
  • După ce cererea datornicului e aprobată de comisia de insolvenţă, administratorul procedurii face toate calculele: caută să vadă ce datorii are insolventul, când sunt scadente, strânge laolaltă toate pretenţiile băneşti alte altora faţă de datornic (face un tabel de creanţe). Foarte important e că, la momentul când se intră oficial în procedură, toate executările silite împotriva datornicului se opresc.
  • Apoi, administratorul şi datornicul fac un plan de rambursare, pe care-l trimit apoi şi creditorilor pentru ca ei să-şi spună părerea. Planul va trebui apoi votat de o parte importantă din creditori. Dacă e aprobat, se deschide oficial procedura de insolvenţă pe bază de plan şi datornicul trebuie să respecte tot ce scrie în el, la fel şi creditorii. Dacă nu se aprobă planul, atunci datornicul poate să ceară intrarea în cealaltă procedură de insolvenţă - cea prin lichidarea de active, explică avocatnet.ro.

Lichidarea de active

Procedura prin lichidare de active înseamnă să mergem într-o instanţă de judecată. Lichidatorul face un inventar cu toate bunurile datornicului ce pot fi vândute. Apoi, va trece la vânzarea lor. La final, lichidatorul trage linie şi face diferenţa pentru a vedea ce a mai rămas restant faţă de creditori.Dacă, după ce se încheie una dintre cele două proceduri, mai rămân încă datorii, atunci datornicul poate să ceară să scape de ele (eliberarea de datorii reziduale).

Costuri zero pentru intrarea în insolvență

Pentru persoanele care au datorii de cel mult 14.500 de lei, cele care nu au bunuri sau venituri ce pot fi vândute silit sau cele care au peste vârsta standard de pensionare ori și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă legea prevede o formă mai simplă de intrare în insolvență. Ceea ce trebuie spus este faptul că, indiferent de situație, intrarea în insolvență nu este o obligație! Nimeni nu-l poate sili pe datornic să intre în insolvență. Eventual, creditorul îi poate doar sugera acest lucru. Este decizia unilaterală a datornicului dacă intră sau nu într-o astfel de procedură pentru a scăpa de problemele financiare. Un alt aspect important care trebuie cunoscut de cei interesați este faptul că datornicul nu trebuie să plătească nimic pentru a intra în insolvență. Atât administratorul procedurii, cât și lichidatorul vor fi plătiți de către stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net