m.click.ro

top sombra

Teroare! Un cutremur de 7,6 grade ameninţă România

Profesorul Victor Mocanu spune că următorul cutremur va fi mai puternic decât cel din ‘77

Victor Mocanu este decanul  Facultăţii de Geologie  şi Geofizică din cadrul  Universităţii Bucureşti

Victor Mocanu este decanul Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti

S-a întâmplat în Haiti, apoi în Chile. Să vină şi la noi urgia? Potrivit specialiştilor, un cutremur major are loc, în România, o dată la 30-40 de ani. Au trecut deja 33!

Oraşe şterse de pe hartă, mii de clădiri la pământ şi zeci de mii de morţi. Clipele de teroare din Haiti sau Chile pot fi trăite şi în România dacă un seism de peste 7,5 grade ar avea loc în zona Vrancea.

Mai citeşte:

Oprescule, chiar ne-ai pregătit mormintele?

Un cutremur ca cel din '77 ar dărâma azi patru din cinci şcoli bucureştene - FOTO

Ce cutremure ar putea urma - VIDEO

Cele mai periculoase oraşe din lume în caz de cutremur

Clădirile vechi din marile oraşe, printre care zeci de blocuri cu bulină, dar şi cele construite peste noapte fără autorizaţii corespunzătoare vor fi făcute una cu pământul. Acum 33 de ani a fost ras de pe faţa pământului oraşul Zimnicea, acum va cădea şi jumătate din Capitală.

Magnitudinea cutremurelor (măsurate în grade Richter)

„Un cutremur mare are loc în România o dată la 30-40 de ani. De la cel din 1977 au trecut 33 de ani, deci putem să ne aşteptăm în orice moment să ne lovească unul la fel de mare sau poate şi mai mare. Magnitudinea maximă care ne-ar putea lovi este de 7,5-7,6 grade pe scara Richter", ne-a spus Victor Mocanu, decanul Facultăţii de Geologie şi Geofizică din Bucureşti.

Profesorul român nu este, însă, un om obişnuit. Mic de statură şi trecut de prima tinereţe, geologul român este un as în ceea ce priveşte fizica pământului. A făcut parte chiar dintr-o echipă formată din patru cercetători care a studiat trei ani de zile şi cutremurele din Chile.

„Am studiat fenomenele de acolo timp de trei ani, alături de alţi colegi din America şi Chile. În acel loc, se întâlnesc trei plăci tectonice şi activitate are loc mereu. Siesmul de 8,8 grade petrecut sâmbătă nu putea fi prezis tocmai datorită miilor de cutremure care au loc în acea zonă. Autorităţile de acolo au fost pregătite tocmai pentru că au o activitate seismică puternică, altfel morţii erau mai mulţi", ne-a spus Victor Mocanu.

Cel mai puternic cutremur din istorie: 9,5 grade, tot în Chile

Cel mai puternic cutremur înregistrat în ultima sută de ani, de 9,5 grade pe scară Richter, a avut loc în Chile în 1960 .

Iată lista celor mai importante seisme ale ultimilor 100 de ani


NASA avertizează: Seismul din Chile a scurtat ziua

Bilanţul morţilor a ajuns la 723 de persoane în Chile

Cutremurele puternice scurtează durata zilelor, sunt de părere specialiştii de la NASA. Aceştia apreciază că seismul de săptămâna trecută din Chile ar fi micşorat durata zilelor cu 1,26 microsecunde.

Explicaţia este că seismul a modificat axa Pământului cu circa opt centimetri. Nu avem însă motive de îngrijorare, pentru că micşorarea zilei este infimă, dacă ţinem cont de faptul că o secundă are un million de microsecunde.

Cutremurul cu magnitudinea de 9,1 din 2004 care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde.

Jefuiesc cadavre

A început bătălia pe mâncare

Chilienii fură mâncare din magazine

Bilanţul cutremurului puternic şi al replicilor seismice care au afectat Chile sâmbătă a ajuns la 723 de morţi şi 19 dispăruţi.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunea de coastă Maule, în zona de centru-sud a ţării, la 4-500 de kilometri sud-vest de capitala Santiago.

Nici măcar cei 7.000 de militari nu pot stăpâni grupurile de oameni flămânzi şi disperaţi, care au ajuns să jefuiască magazinele şi depozitele de alimente.

Preşedintele chilian, Michele Bachelet, anunţase duminică seara un bilanţ de 708 morţi. Ea adăugase că acest bilanţ ar putea să crească din cauza unui numărului mare de dispăruţi».

Caută prin gunoaie


Mai citeşte:

Jafuri, incendieri şi restricţii după cutremurul devastator din Chile - VIDEO

Un cutremur de 6.1 grade a lovit Filipine

Imagini incredibile din Chile în momentul producerii cutremurului - VIDEO

Aplicaţie Google pentru căutarea persoanelor afectate de seismul din Chile

EXCLUSIV: Mărturia unui român din Hawaii despre mega tsunami-ul mult trâmbiţat


Vezi imagini cu situaţia disperată a locuitorilor statului Chile:


top destacado

«Cutremurele mari se repetă la 33 de ani»


Victor Mocanu, specialistul care anunţă un mare cutremur în România a fost studentul fostului preşedinte Emil Constantinescu. Acesta are numai cuvinte de laudă despre elevul său.

“Este un om excepţional, un specialist de marcă. Pentru el dau cele mai bune referinţe. Este şi fizician”, spune Constantinescu.

Fostul preşedinte, profesor de mineralogie şi doctor în geologie, îi dă dreptate lui Mocanu în privinţa seismelor. Constantinescu a explicat că acestea ţin de aşa numita “geologie a hazardului”, în aşa fel încât nimeni nu poate prezice cu exactitate când vor avea loc şi cu ce intensitate.

“Dar ele au o perioadă de repetiţie de 33 de ani”, a adăugat el, dând de înţeles că, cel puţin teoretic, este de aşteptat un cutremur în România comparabil cu acela din 1977. Numai că intensitatea unui eventual seism depinde şi de energia acumulată în Vrancea.

“Nu se ştie câtă energie s-a acumulat. Dacă energia s-a descărcat în timp, atunci apar cutremure de mică intensitate”, explică Emil Constantinescu. El a adăugat că la Bucureşti se simt foarte multe dintre mişcările seismice din Vrancea, dat fiind fapul că oraşul este situat pe pietriş şi pe linie de falie.

bottom destacado

Introdu codul de mai jos:


* click pe imagine pentru reincarcare daca nu intelegi scrisul.Trimite Anuleaza
TRIMITE
0 comentarii
 
    Din inima pentru copii

    Trimite unui prieten!
    top down