Fructe « otravite », la un pas să ajungă pe rafturi

Ultima actualizare:

    Şase tiruri turceşti  au adus în ţară fructele  cu pesticide. Produsele vor fi distruse
Şase tiruri turceşti au adus în ţară fructele cu pesticide. Produsele vor fi distruse

Să iasă banu'! Asta este tot ce îi interesează pe unii comercianţi. Aduc  fructe şi legume care conţin metale grele şi pesticide, fără să se gândească la sănătatea noastră.

120 de tone de grepfrut cu chimicale cancerigene au fost depistate înainte de a fi puse în vânzare. Şase tiruri au sosit în ţara noastră, încărcate cu grapefruit din Turcia. Regula este ca, până să fie puse în vânzare, să se facă analiza transporturilor. Laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Bucureşti a găsit pesticide extrem de periculoase, în aceste fructe. Substanţa se numeşte „Imazalil", un pesticid cancerigen, folosită la combaterea ciupercilor de pe plante.

Toate fructele au fost distruse, înainte ca acestea să ajungă în magazine, ne-a informat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cum ajung aceste produse toxice şi periculoase în ţara noastră?

Vama Giurgiu este un punct de triere a mărfurilor care intră în ţară

Şase tiruri turceşti  au adus în ţară fructele  cu pesticide. Produsele vor fi distruse
Şase tiruri turceşti au adus în ţară fructele cu pesticide. Produsele vor fi distruse

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, spune că sunt mari semne de întrebare cum au putut să iasă aceste transporturi din Turcia. „În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi Ministerului Agriculturii vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români şi europeni", a spus demnitarul. Pe aceeaşi filieră, au ajuns în ţara noastră legume şi fructe pe care le cumpărăm inocenţi din magazine.  

Şase tiruri turceşti  au adus în ţară fructele  cu pesticide. Produsele vor fi distruse
Şase tiruri turceşti au adus în ţară fructele cu pesticide. Produsele vor fi distruse

În 2011, au fost găsite pesticide, nitraţi şi metale grele, în cele mai consumate fructe şi legume, din import, printre care: portocale, mandarine, lămâi, piersici, struguri, banane, grepfrut, kiwi, ananas, mango, morcovi, ardei, conopidă, dovlecei, salată, ceapă, usturoi, varză, vinete, roşii, broccoli. Toate au fost distruse, dar, iată, că importatorii nu au încetat să ne aducă otravă.

O caserolă de jumătate de kilogram cu ficăţei “exotici” costă trei lei

Şase tiruri turceşti  au adus în ţară fructele  cu pesticide. Produsele vor fi distruse
Şase tiruri turceşti au adus în ţară fructele cu pesticide. Produsele vor fi distruse

Românii cu bani puţini au găsit o soluţie să guste şi altceva decât cartofi: ficăţei şi pipote din Brazilia şi Argentina. Costă doar 6 -7 lei/kg şi au termen mare de valabilitate. Pe cumpărători nu îi interesează că în aceste ţări păsările sunt hrănite cu făinuri proteice, adică „mortăciuni", afirmă evz.ro. Nutriţioniştii spun că există un pericol atunci când produsele sunt congelate şi vin de la distanţe atât de mari. Orice variaţie a temperaturii deteriorează produsul. ANSVSA ne-a comunicat că în România nu au fost depistate astfel de produse alterate, până acum, şi recomandă populaţiei să nu intre în panică.

Ioana Manoilă, 65 de ani: „Sunt farmacistă. Cunosc toate prostiile pe care le băgăm în noi, dar nu avem ce face. Încercăm pe cât posibil să mâncăm natural, dar nu îţi permiţi întotdeauna. Ce e natural este şi mai scump".

Petre Ionescu, 76 de ani: „În principiu, mă feresc de chimicale şi nu cumpăr preparate din carne. Iau numai carne macră şi îmi prepar singur în gospodărie ce am nevoie. Nu dau banii pe ce îmi bagă alţii pe gât".

Marius Stăilă, 75 de ani: „Noroc că eu mănânc mai mult legume. Mai o varză, mai un cartof... Carne mai puţin, că e cam greu cu banii. Legume luăm de la piaţă, de la ţărani, că îi ştim de mult. Cam aşa ne ferim de boli".

Petre Dumitru, 60 de ani: „E nenorocire cu E-urile astea din alimente. Eu mi-am făcut nişte sere la Snagov unde cultiv zarzavat, legume, tot ce trebuie în gospodărie. Proaspăt şi sănătos. Toţi cunoscuţii mei cumpără de la mine".Ştefan Jora, 73 de ani: „Nimic nu mai e natural în ziua de azi. Sunt aşa-zişii oameni de afaceri care cumpără alimente de peste hotare şi le bagă în ţară fără să le verifice nimeni. E rău pentru copii. Lumea ar trebui să consume doar din gospodăriile ţăranilor".

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist

„Dacă mâncăm constant fructe sau legume cu reziduuri de pesticide riscăm să ne îmbolnăvim grav, deoarece aceste substanţe se depun în grăsimi. Când ajung la limita de suportabilitate a organismului, încep problemele: ficatul este distrus, apar intoxicaţii acute, pot genera cancer de sân şi de testicule, scad fertilitatea la bărbaţi, dau dependenţă hormonală. Cel mai grav e când folosim coaja unor astfel de citrice, deoarece în aceasta e cea mai mare cantitate de pesticide.

Consumatorii trebuie să ştie că, prin spălare, pesticidele nu sunt îndepărtate, pentru că ele intră în fruct/legumă. Sfatul meu e ca oamenii să cumpere fructe şi legume care provin din UE, pentru că în această zonă sunt verificate înainte de a ajunge pe piaţă, iar legile sunt mai puţin permisive".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net